Kezdőlap » Látnivalók » A Fakopács

A Fakopács

Ma reggel a boltba menetel közben láttam egy Fakopácsot.

Vajon az olvasónak eszébe jut-e elsőre, hogy melyik madarat jelenti a Fakopács.

Segítek emlékezni. Hallom a magasból, hogy kopogtat valaki, keresem a hang gazdáját, mert szeretem a madarakat. Ezt az érdekes Fakopácsot meg különösen, mert szeretem a tollazatának a színösszeállítását. Felnézek a hang irányába, és egy villanypóznán meglátom a hang gazdáját. Csendben van, ugrál a villanypózna oldalán, keresi a póznán a lyukakat, ahol a megfelelő táplálék megtalálható. Olyan fekete bóbitás madár, ami nagyon elegánsan szép. A tollazata sárgás-kék színben játszik. Aztán meglátok még egyet, a nyárfa oldalán is. Az is ugrál ide-oda, ő is keres valami ennivalót. Nahát, gondoltam ilyen szerencsém legyen, hogy egyszerre kettőt is lássak belőlük. Elmondhatom, hogy szerencsés reggelem volt ma reggel. Mindjárt jobban kezdődött a nap, hogy két ilyen szép tollazatú madarat láttam. Hozzátéve, hogy még szép napos idő is volt, igaz egy kicsit még hideg, mint ahogy március elején lenni szokott. Mostanra bizonyára eszükbe jutott már, bizony ez a madár a Harkály.

Utána néztem a wikipédián, hogy mit is lehet még róla tudni.

A Fakopács, a harkály félék családjához tartozik. Európában, és Ázsia délnyugati részén él. Hegy és síkvidéki erdős helyeket kedveli.

Feje teteje vörös, nyaka és háta fekete, vagy fajtától függően lehetnek fehér foltok a nyakán és a fején.

Magányosan fészkelő, idős lomberdőkben, tölgyesekben, ártéri erdőkben, a saját maga által vájt, szűk bejáratú odu csupasz aljzatára rakja 5-7 tojását, melyen 12-14 napig kotlik. Fiókái fészeklakók, 20-21 napos korukban repülnek ki.

Magyarországon rendszeresen fészkelő, állandó nem költöző madár.

Hazánkban védett, eszmei értéke 50 000 Ft. Európában biztos állományú, a Természetvédelmi Világszövetség Vörös Listáján nem veszélyeztetett fajnak számít.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Visegrádi Fellegvár

A fellegvárat menedékvárként emelték, ami Mátyás korában élte virágkorát, ezt követően a törököknek esett áldozatául. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük