Kezdőlap » Betegségek » A dohányzás ördögi kört teremt

A dohányzás ördögi kört teremt

A meggyőződéses dohányosokat sokszor a cigarettásdobozokon található fotók, szövegek sem tudják befolyásolni. Vannak, akik úgy gondolják, a cigaretta pozitív hatásokkal rendelkezik: javítja a koncentrációt, csökkenti a stresszt, nyugtató, közérzetjavító hatással bír.

Egy, brit kutatók által végzett analízis azt mutatta, a dohányzás pszichikai hatásai gyengébbek, mint addig feltételezték. A tanulmány eredménye alapján az idegesség, a depresszív hangulat gyakrabban fordult elő a dohányosoknál, mint azoknál, akik leszoktak a cigarettáról, vagy nem dohányoztak. A cigaretta ugyan elviselhetőbbé tette a rossz közérzetet, azonban a kutatók szerint ez egyfajta ördögi kör. A dohányzás hozza létre a problémákat, melyeket később látszólag segít megoldani. A megkérdezettek a leszokás után ritkábban érezték magukat idegesnek, vagy boldogtalannak, mint amikor még dohányoztak. A dohányzás nyugtató hatása tehát csak egy tévhit.

A pszichikus betegségek esetén különösen ajánlott a leszokás: a cigaretta látszólagos problémamegoldó hatása, ami a valóságban, hosszú távon csak erősíti a tüneteket, gátolhatja a terápia sikerét. Az alvászavarok, burn-out szindróma, depresszió, vagy munkahelyi problémák esetén a cigarettázás nem javít, hanem akár ronthat is a helyzeten.

A szakértők a felmérés során megkérdezett résztvevők leszokás előtti, és utáni általános közérzetét figyelembe véve megállapították, hogy a nem dohányzók általánosságban véve boldogabbak. Optimistábbak, nyugodtabbak, és a hangulatváltozásaik mértéke is kisebb. A nikotinfüggőség hatására a dohányos úgy gondolhatja, csak a cigaretta hatására képes megnyugodni, és ez gátolja a tartós, jó közérzet kialakulását.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A C-vitamin

A C-vitaminról mindenki azt gondolja, hogy ismeri, tudja mire jó, mire kell használni. Az igazság …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük