Kezdőlap » Betegségek » A dohányzás, mint szenvedélybetegség

A dohányzás, mint szenvedélybetegség

Bár elsőre furán hangozhat, de a dohányzás is egyfajta betegség, méghozzá egy káros szenvedélybetegség. Ez a leggyakrabban használt pszicho-aktív drog, mert a nikotin egy stimuláns szer, amelyet a cigarettában, a szivarban, valamint a pipadohányban találhatunk meg, és ezek a kémiai anyagok akkor kerülnek a szervezetünkbe, amikor elszívjuk őket.

Az ilyen dohánytermékek nikotinból, kátrányból, szénmonoxidból, valamint körülbelül négyezer féle anyagból tevődnek össze.

Ha valaki rászokik a dohányzásra, és folyamatosan használja, akkor a szervezet egyre növekvő mennyiség használatát fogja igényelni. Bizonyos idő elteltével testi, valamint lelki függőséget okoz. Aki próbál leszokni, illetve pillanatnyilag nem jut hozzá egy-egy dohánytermékhez, elvonási tünetek kezdenek jelentkezni nála, viszonylag elég hamar. Ez általában az utolsó cigaretta elszívása után 30-120 perccel szokott jelentkezni. Minden újabb elszívott cigaretta megszünteti az éppen akkor érzett elvonási tüneteket, és emiatt alakul ki a függőség. Az illető már nem csak azért szívja a cigit, mert jó érzés, hanem azért, mert a szervezete kívánja. Tehát pozitív hatása a cigarettának csak akkor jelentkezik, amikor az újabb szál elszívásakor eltűnnek a negatív elvonási tünetek.

Ezek az elvonási tünetek közé sorolhatóak például a rossz közérzet, a depresszió, a szorongás, a nyugtalanság, az ingerlékenység, az idegesség, a hízás, az étvágy fokozódása és még sok minden más.

Akár mennyire nehéz is, le kell szokni a dohányzásról. Nagyon sok egészségkárosító hatása van, mint például a rákos megbetegedések, a szív- és érrendszeri betegségek, mint a szívinfarktus, az agyvérzés és az érszűkület, tüdőbetegségek, terhesség alatti dohányzásnál nagy a kockázata annak, hogy az újszülöttre egészségkárosító hatással van, de a dohányzó immunrendszerét is károsítja.

Sajnos a dohányzás egy nagyon elterjedt szenvedélybetegség, és sok dohányzónak nincs elég akaratereje ahhoz, hogy leszokjon róla. Ilyenkor érdemes felkeresni a háziorvost, aki tud ajánlani nekünk egy olyan intézményt, ahol segítenek. Ma már a gyógyszertárakban is kaphatóak nikotin tapaszok, melyek segíthetnek a dohányzónak a leszokásban.

Senki se habozzon tenni azért, hogy megóvja egészségét!

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Laktózérzékenyen egy életen át: okozhat-e komplikációkat az ételérzékenység?

A laktózintolerancia legtöbbször krónikusnak számít, mivel az esetek nagy részében nem gyógyítható. Az érintetteknek ezért …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük