Kezdőlap » Fitnesz » A dohányzás káros hatásai az izomépítés szempontjából

A dohányzás káros hatásai az izomépítés szempontjából

Cigaretta, szivar, dohány: a nikotinforrások mellékhatásai általánosan ismertek, és tudományosan bizonyítottak. A cigarettásdobozokon különböző feliratok, és képek is figyelmeztetnek minket a veszélyre. Milyen hatást vált ki a nikotin a testépítőknél, illetve azoknál, akik erősítő edzést végeznek? Akadályozza a cigaretta az izmok növekedését?

A nehezebb, szabad súlyos alapgyakorlatok (például a guggolás, fekve nyomás, evezések, felhúzás) során a szervezetünknek nagy mennyiségű oxigénre van szüksége, hogy maximális teljesítményt nyújtson. A tüdőkapacitás azonban a nikotinfogyasztás miatt korlátozódik. A dohányzás során nemcsak a szervezetünk oxigénfelvételi képességét csökkentjük, hanem minden egyes lélegzettel méreganyagokat juttatunk a tüdőnkbe. Ahhoz, hogy lebontsa őket, a szervezetünknek (többek között) L-Arginin és L-Glutamin aminosavakra van szüksége. Ezek az aminosavak a protein-anyagcserében is részt vesznek: az aminosavak elvonása negatívan befolyásolja a fehérjék anyagcseréjét, így az izmok regenerációja is lassabb. A korlátozott oxigénfelvétel miatt a teljesítmény rosszabb, ami az izmok fejlődésének is gátat vet: ez, és a regeneráció lassulása rendkívül nehézzé teszi az izomtömeg-növelést.

Ha szeretnénk komolyan venni az erősítő edzést, az izomépítést, az tehát kitűnő okot jelenthet, hogy végre abbahagyjuk a dohányzást – amennyiben eddig nem tettük. Aki sikeresen felhagy a káros szokással, környezetére is pozitív hatást fejt ki, emellett életminősége, általános közérzete, és egészsége is javul. Nem utolsósorban, a pénztárcánknak is jót teszünk azzal, ha letesszük a cigarettát.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mikor és mennyit kell inni, ha edzünk?

Ha az edzést dehidratált állapotban kezdjük, akkor a teljesítményünk csökkenni fog. Fontos, hogy megelőzzük ezt …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük