Kezdőlap » Betegségek » A dohányzás káros hatásai az ínyre

A dohányzás káros hatásai az ínyre

Minden figyelmeztetés, jótanács ellenére: a leszokás a dohányzásról rendkívül nehéz feladat, ami csak megfelelő motivációval sikerülhet. A dohányzás azonban nemcsak az egészségünk szempontjából káros: a külsőnkkel kapcsolatban is negatív változásokat idéz elő. Kevésbé ismert hatása, hogy nemcsak a fogakat színezi el, hanem a fogínyt is károsítja.

A dohányzás rontja a szervezetünk védekezőképességét, így a fogíny is fogékonyabb lesz a gyulladásokra, például a parodontitisre. Egy nemrég elvégzett németországi kutatás eredményei is megerősítik a cigarettázás fogínyre, és állkapocsra kifejtett káros hatását. Az eredmények szerint a 35-45 év közötti dohányosok 27,1%-a szenved súlyos ínygyulladástól. A betegség általában az íny vérzésével kezdődik, az állkapocscsont észrevétlenül zsugorodik. Ezzel párhuzamosan a fogíny is visszahúzódik: idővel a fogak elvesztése fenyeget.

Aki rendszeresen dohányzik, gyakrabban tapasztalja, hogy például fogmosásnál vérzik az ínye. Azonban nem a vérző íny jelenti a problémát. A dohányosok ínye érzéketlenebb, mint azoké, akik nem dohányoznak: a cigarettázás elnyomja a szervezet természetes jelzőrendszerét, és a parodontitis észrevétlenül kialakulhat. Ha az összezsugorodott állkapocscsont már nem képes tovább tartani a fogat, az egyszerűen kiesik. Az egészséges, szép fogak, és íny érdekében addig kell tenni, amíg nem késő: többek között a cigarettáról való leszokással. Az ínyre, és az állkapocsra gyakorolt negatív hatás csak kettő a dohányzás számos, egészségünket veszélyeztető következménye közül.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Milyen kórokozók vannak?

A kórokozóknak három nagy csoportja van a baktériumok, a vírusok és a gombák. A baktériumok …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük