Kezdőlap » Egészséges életmód » A dohányzás és a terhesség

A dohányzás és a terhesség

A dohányzás egy olyan káros szenvedély, ami a terhesség alatt nem javasolt, sőt a passzív dohányzás is kerülendő. A magzatnak és az anyának is káros a füstöt beszívni.
Az nem árt a fejlődésben lévő magzatnak, ha az anyuka a terhesség előtt aktívan dohányzott, de ha a terhesség alatt is folytatja, súlyos problémákat okozhat a magzatnak, főleg a 3. trimeszterben. A magzat környezete ilyenkor megtelik nikotinnal, főleg a méh és a magzatvíz. A baba szívverése felgyorsul, valamint a szervezete nem normális ütemben fejlődik az oxigénhiány miatt. Ez az ok-okozati összefüggés elvezethet esetleges koraszüléshez vagy vetéléshez is, ha terhesség alatt valaki cigarettázik.

A fejlődésben lévő magzatnál szövődmények alakulhatnak ki. A nikotin hátráltatja a magzat fejlődését, születéskor kicsi lesz a súlya, farkastorok és asztmás megbetegedés alakulhat ki nála, csecsemőhalál következhet be, alacsonyabb lesz az átlagnál, légzőszervi megbetegedések léphetnek fel. Azok a gyermekek, akiknek az édesanyja a terhesség alatt dohányzott, hajlamosabb lesznek a dohányzásra. Az előzőek alapján mindenki mérlegelheti a dohányzás következményeit a terhesség alatt, de valószínűleg nem éri meg.

A kockázatok a 3. trimeszterben nőnek meg a legjobban. A dohányzó kismamák figyelmébe ajánlom, hogy legalább ekkor próbálják lerakni három hónapra a cigarettát, mert a születendő gyermekük egészségét teszik kockára és a saját boldogságukat.

A passzív dohányzás semmiben sem különbözik az aktív dohányzástól, ugyanolyan kockázatokkal jár.
Érdemes várandósan elkerülni a dohányos helyeket és megkérni a környezetet, a családot és a barátokat, hogy ha esetleg dohányzik valaki, akkor azt ne a kismama jelenlétében tegye.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

B12-vitamin: segítség az anyagcsere számára

A B12-vitamin (kobalamin) egy koenzim. A vitamin többek között a folsavval együtt a csontvelőben képződő …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük