Kezdőlap » Betegségek » A dohányzás és a rák

A dohányzás és a rák

A dohányzásnak és a dohányzás mértékének jelentős szerepe van a rákos megbetegedések kialakulásában. Első sorban a dohányzás által a szervezetbe került alkotórészei miatt. A dohányfüst a közismert hatású nikotinon kívül rengeteg kísérőanyagot is tartalmaz.
A dohányfüstben körülbelül 80-100 különböző vegyület található meg. Ennek nagy többsége valamilyen kátrány származék, melyek a szervezetünk sejtjeire gyakorolnak közvetlen hatást. Ezzel okozva sejtjeink daganatos elfajulását. A kátrányszármazékok mellett azonban található még a dohányfüstben kadmium is. Ezt a nehézfémet az erősen rákkeltő hatású anyagok közé sorolják. Mérgezi a vesét, májat, heréket, csontokat, valamint zavart okoz a szív és érrendszerben, az immunrendszerben és a hormonrendszerben is.

A dohányzás leggyakrabban szájüregi, garat-, gége-, és tüdőrákot valamint húgyhólyagrákot (a keletkezett bomlástermékek miatt) okoz. Az ilyen daganatos megbetegedésekben szenvedők túlnyomó többsége erős dohányos. Ezen daganatos megbetegedettek száma évről évre nő hazánkban. Évente több mint ezer férfi hal meg szájüregi daganatok valamelyik formájától.

Hasonló a tendencia a húgyhólyagrák esetén is. A megbetegedettek nagy része itt is erősen dohányos, közülük sokan még erős alkoholfogyasztók is – e két magatartás gyakran karöltve fordul elő – így még hamarabb kialakul a rákos megbetegedés. A betegek jelentős része keveset ad a száj higiéniájára valamint nemtörődöm magatartást mutatnak az egészségi állapotukkal szemben, így csak későn kerülnek orvoshoz, amikor már sok esetben menthetetlenek.
A dohányáruk fogyasztásának csökkentésére és a fogyasztási és vásárlási lehetőségek korlátozására az utóbbi időben számos törekvés irányult, ám ezek hatása ilyen rövidtávon még nem érezhető. Ezen intézkedések hatásos véghezvitele, nem csak az orvosok szívügye, hanem a társadalomé is, hisz a dohányos nem csak önmagát károsítja, hanem a környezetét is.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Alkoholmérgezés

Az alkoholmérgezéses esetek száma napjainkban már gyakorlatilag egymás mellett halad a drog vagy más gyógyszerkészítmények …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük