Kezdőlap » Betegségek » A diabétesz (cukorbetegség)

A diabétesz (cukorbetegség)

A Diabetes mellitus, közismertebb nevén cukorbetegség, egy anyagcserezavar, melyet a magasabb vércukorszint jelez. Az orvosok két formáját különböztetik meg: 1-es és 2-es típusú diabétesz.
Az egyes típusú cukorbetegség általában már fiatalkorban kialakul. Ennél a típusnál egy úgynevezett autoimmun betegségről van szó: az immunrendszer a saját szervezet ellen fordul. Az egyes típusú diabétesz esetén a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjei szenvednek károsodást. Az inzulin a szervezetben vércukorszintet szabályozó szerepet tölt be. A hormon attól gondoskodik, hogy a vérben található glükóz a sejtekbe kerüljön, és ott – adott esetben – a sejt elraktározza. Amennyiben túl kevés inzulin termelődik, a cukor a vérben marad: a vércukorszint emelkedik. Az 1-es típusú cukorbetegeknél a hasnyálmirigy inzulintermelése akár meg is szűnhet. A következmény: az érintetteknek maguknak kell beadni a hormont injekció formájában, hogy a vércukorszintet csökkentsék.
A kettes típusú diabétesz legtöbbször idősebb embereket érint. Az előző típussal ellentétben a hasnyálmirigy elegendő mennyiségű inzulint állít elő, azonban a sejtek érzéketlenné válnak az inzulin hatására: ezt hívjuk inzulinrezisztenciának. A következmény, hogy a sejtek túl kevés cukrot vesznek föl a vérből: a vércukorszint ebben az esetben is növekszik. A kettes típusú cukorbetegség okainak tartják az egészségtelen táplálkozást és a mozgásszegény életmódot. Ezek a faktorok a fiataloknál is gyakran előfordulnak, ennek következményeképpen a kettes típusú cukorbetegség egyre többször érinti a fiatal felnőtteket, sőt, akár már kamaszkorban is kialakulhat. A tipikus tüneteihez tartozik az erős szomjúság, vízveszteség, éhségrohamok, fáradság, levertség, látászavarok. A betegség kialakulásának kezdetén a betegek gyakran tünetmentesek.
Az 1-es típusú cukorbetegségnél is van, hogy hónapok telnek el az első tünetek jelentkezéséig: amikor már az inzulintermelő sejtek 80%-a működésképtelen, a szervezet már nem tudja kiegyenlíteni az inzulinhiányt. Az ekkor fellépő panaszok általában komolyabbak, mint a kettes típusnál: az érintetteknél akár diabetikus kóma is felléphet, amit az extrém magas vércukorszint vált ki.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Amit az eboláról tudni érdemes

Ebola. Az utóbbi időben ez a szó tartja rettegésben a világot, pánikot okozva mindenütt, ahol …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük