Kezdőlap » Betegségek » A depresszió felismerése és leküzdése

A depresszió felismerése és leküzdése

Kiderült hogy a komikus és Oscar-díjas színész Robin Williams súlyos depresszióban szenvedett, és saját kezével vetett véget életének. Tragikus halála komor emlékeztető, hogy folytatnunk kell a beszélgetést a depresszióról és hogyan lehet legyőzni ezt a mentális zavar. A depresszió nem ugyanaz, amikor idegesnek vagy szomorúnak érezzük magunkat. A depresszió súlyos mély hangulati zavar, ami egy mindent átfogó érzés egyszerre szomorúság, ingerlékenység, reménytelenség, alvászavar, izomfájdalmak, és még öngyilkossági gondolatok.Körülbelül 19 millió amerikai él így, és bárki, aki úgy érzi, egyedül van ebben a harcban nem árt tudnia, hogy van segítség. A depresszió okai lehetnek biológiai, környezeti és pszichológiai tényezők, továbbá negatív személyes élmények, mint például a válás vagy egy szeretett személy halála. Depressziót kiválthatnak még a kis események is.Azok akik depresszióval küzdenek gyakran válnak a dohányzás, az alkohol és a kábítószerek rabjaivá, valamint nagyobb valószínűséggel kísérelnek meg öngyilkosságot.

Valójában ezekkel csak erősítik a mentális betegségüket, ezáltal is nagy eséllyel megrövidítve élettartalmukat.Sok kezelési lehetőség áll rendelkezésre azok számára, akiknél már diagnosztizált depresszió. Vannak különféle gyógyszerek, amelyek nagyon jó aránnyal sikeresen kezeli a tüneteket ezzel javítva az életminőséget. Az orvosnak meg kell vizsgálnia a páciens kórtörténetét a legmegfelelőbb kezelési módszer érdekében.A gyógyszeres kezelés hatását kiegészíti egy jól képzett pszichológussal való beszédterápia. Egy új hobbi felfedezése, valamint a művészet, a zene is megnyithat olyan csatornákat, amik segítenek a negatív érzelmek elengedésében. A testmozgás bizonyítottan csökkenti tüneteket.A depresszióban szenvedők sok féle lehetőség közül tudnak választani, és akár egyszerre többféle terápiát is ki tudnak próbálni, de az öngyilkosság nem megoldás. Igen a depresszió nagyon rossz. Sokaknak egy állandó harc, egy üres, fáradt, szomorú körforgás amit a magány érzése még tetéz, és nem látják a kiutat… de mindig vannak lehetőségek.

A depresszió egy átmeneti kezelhető probléma, nem éri meg véget vetni az életnek.Vannak akik azért nem akarják a kezelést, mert szégyellik a mentális problémáikat. A depresszió egy ugyanolyan betegség mint a rák, vagy egy törött csont, csak ez mentális betegség, nem szabad szégyenkezni miatta.Ha valaki ezért kerüli el a kezelést nem szabad, meg kell érteni, hogy kérnie kell a segítséget. A betegségéért senki sem felelős, a depresszió pedig kezelhető. Teljesen érthető, hogy ha rossz dolgok történnek a világban e betegségben szenvedők sokkal érzékenyebben reagálnak, de ez nem szégyen. Nehéz meglátni a fényt az alagút végén, de nem szabad feladni. Sok ember és lehetőség van akik amik segítenek ebben a harcban, és nem kell egyedül szembenézni a kihívással.Az egészséges embereknek pedig ha tudják hogy van a közelükben olyan akinél már diagnosztizálták a depressziót, vagy beszélt már az öngyilkosságról, meg kell tanulnia hogyan segíthet neki. Aki depressziós valószínűleg nem lesz képes megmagyarázni, hogy miért viselkedik így, és nem is kell kérdezni tőle, mert az csak felzaklathatja. A legjobb módja a támogatásnak az hogy meg kell hallgatni ítélkezés nélkül. Keményebb ráhatás nem működik, sőt még elszigeteltebbé teszi a betegeket. Egy mentális rendellenességben szenvedő támogatása nagyon nehéz feladat, de nagyon fontos.
Ha már voltak öngyilkossági vagy önkárosítási gondolatai kérjen segítséget!

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Alkoholmérgezés

Az alkoholmérgezéses esetek száma napjainkban már gyakorlatilag egymás mellett halad a drog vagy más gyógyszerkészítmények …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük