Kezdőlap » Betegségek » A D-vitaminhiány növeli a demencia rizikóját

A D-vitaminhiány növeli a demencia rizikóját

A demenciában, ismertebb nevén időskori elbutulásban szenvedő emberek életminősége romlik. A betegség rányomja bélyegét a beteg környezetében élők közérzetére is, akik látják szerettük fokozatos leépülését. A demenciát az orvostudomány jelenlegi állása szerint megakadályozni nem lehet, azonban a szellemi fittség csökkenését megelőzhetjük.
A speciális, agyi tréningek mellett az egészséges anyagcsere is fontos. A kutatók egy ideje vizsgálják a D-vitamin fontosságát a demencia rizikójának csökkentésében. Egy közelmúltban végzett amerikai kutatás is ezt a feltételezést erősíti meg.
A kísérletet 1658 résztvevővel végezték, akinél a vér D-vitamintartalmát hat éve mérték. A megfigyelés ideje alatt a résztvevők közül 171-en betegedtek meg demenciában. A kutatók összehasonlították a vérük D-vitamin szintjét a többi résztvevőével. Az értékek jelentősen alacsonyabbak voltak: a kutatók 25 nmol/liternél jelölték meg a döntő határt. Azok a kísérleti alanyok, akiknél az érték ennél alacsonyabb volt, több, mint kétszer akkor eséllyel betegedtek meg demenciában. A 25 és 50 nmol közötti értékek esetén a rizikó körülbelül 50%-kal volt magasabb, mint az 50 nmol fölötti, normál értéknél. Mivel csak egy megfigyeléses kísérletről volt szó, azt, hogy hogyan hat pontosan az agyra a D-vitaminhiány, nem tudták meghatározni a kutatók. Az elmélet abból indul ki, hogy az idegsejtek, a neuronok működéséhez a D-vitamin feltétlenül szükséges. Az még nem világos azonban, hogy a D-vitamintartalmú táplálékkiegészítők csökkenthetik-e a demencia rizikóját.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan viseljük el a nehéz napokat?

Minden nőnél másként jelentkeznek a tünetek. Valójában egészségünk egyik alap eleme, mégis a velejáró hatások …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük