Kezdőlap » Egészséges életmód » A cukorfüggőség a génjeinkben van?

A cukorfüggőség a génjeinkben van?

Az édességeket szinte mindenki kedveli, sőt, időnként hajlamosak lehetünk túlzásba esni a cukros finomságokkal. A szakértők szerint a cukorfüggőség a génjeinkben van.

Általánosan ismert tény, hogy a cukor éppúgy függővé tehet, mint a cigaretta, vagy a kábítószerek. Az édességek átlag feletti fogyasztása negatívan hat a testsúlyra, az egészséget is veszélyeztetheti, illetve cukorfüggőséghez vezethet. Miért tudjuk az édes élelmiszerek iránti éhségünket nehezebben kontrollálni? Amerikai kutatók úgy találták, hogy a cukorfüggőségnek genetikai okai vannak.

A kulcs az agyunk jutalmazásért felelős központja. Az evés egy természetes, pozitív kulcsinger, és dopamin termelődéséhez vezet. A keletkező boldogságérzet ösztönöz minket a létfontosságú szokás megismétlésére. Egy tanulmány eredménye alapján az úgynevezett DRD2-gén, amely az alkoholfüggőség rizikóját is befolyásolja, a cukor fogyasztásával kapcsolatban is központi szerepet játszik. A gén befolyásolja a boldogságérzet intenzitását, éhséget kelt, és elősegíti a cukorfüggőség kialakulását.

A mágnesrezonanciás tomográfia (MRT-vizsgálatok) segítségével a kutatók megállapították, hogy azok a fiatalok, akik cukorfüggőségben szenvednek, kevesebb dopaminreceptorral rendelkeznek, mint a vékonyabb kortársaik. Mivel az agy jutalmazó központja kevésbé hatékony, nagyobb mennyiségű cukrot kell magukhoz venniük, hogy a kívánt mértékű közérzetjavulást elérjék.

A cukorfüggőség legyőzhető. Az egészség titka a kiegyensúlyozott táplálkozás, és a rendszeres testmozgás. A vércukorszint stabilan tartását az összetett szénhidrátokat tartalmazó étrenddel érhetjük el. A proteindús táplálkozás, az elegendő alvás, a cukorfogyasztás szigorú korlátozása fontos ahhoz, hogy végleg felhagyjunk a túlzott édességfogyasztással, és emellett elkerüljük az éhségrohamokat.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A testmozgás szerepe az egészség megőrzésében

Régóta tudjuk, hogy a rendszeres mozgás és az egészség között szoros összefüggés van. A mai …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük