Kezdőlap » Betegségek » A cukorbetegek vitamin és fűszerfogyasztása

A cukorbetegek vitamin és fűszerfogyasztása

A ma használatos cukorbeteg étrendek mellett alig fordulhat elő vitaminhiány. A szokásos szénhidrátmennyiség tartalmazza a szükséges B-vitaminokat. A B-vitaminok életfontos anyagoknak kiterjedt csoportját alkotják. Feladatuk az, hogy segítségükkel épülnek fel a szervezetben lejátszódó vegyik változásokat kormányzó enzimek.

A vitaminok annyiban hasonlítanak a nélkülözhetetlen aminosavakra, hogy szintén feltétlenül szükségesek, és a szervezet nem tudja felépíteni ezeket a vegyületeket. A vitaminokra azonban az aminosavaknál sokkal kisebb mennyiségben van szükség.

Zöldség-és főzelékféléket gyakorlatilag korlátlanul, mértékkel gyümölcsöt is ehet a cukorbeteg. Így kellő mennyiségű C-vitaminhoz jut. Burgonyából ugyan egy kilogrammot kellene fogyasztanunk, ha ebből kívánnánk fedezni az egész C-vitamin szükségletet, de más táplálékkal együtt ez is hozzájárul a szükséglet kielégítéséhez.

A rendszerint rövidebb ideig tartó erőteljes fogyasztás, testsúlycsökkentés szakaszaitól eltekintve a megengedett zsírmennyiség is elég ahhoz, hogy a zsírban oldódó A-, E- vitaminokban se legyen hiány. Ugyanez vonatkozik a D-vitamin-csoportra is.
Mesterséges vitaminok külön bevitele nem szükséges, csak ha a szervezet egy betegség után, plusz vitaminadagra szorul.

A konyhasó, amely legfőbb nátriumforrásunk, nem szorul külön szabályozásra a cukorbetegeknél. Sőt, a rossz anyagcsere-állapotban a fokozott vízveszteség fokozott sóveszteséggel is jár.
A konyhasót sokszor a fűszerek közé sorolják. Épp ezért gyakran a diéta szó hallatán teljes fűszermentességre gondolnak, pedig a legtöbb fűszernövény hatása igen kiváló, betegségre ható jótékony hatásai elengedhetetlenek. A cukorbetegnek nincs szüksége a fűszereket kiiktatni az étrendből.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mikor beszélünk ödémáról

Latin nevén : hydrops, vizenyő avagy kóros folyadékfelhalmozódás a szövetekben, amely miatt gyakran nem fájdalmas …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük