Kezdőlap » Fogyókúra » A csokoládé nem kövérít

A csokoládé nem kövérít

Rendszeres, de mértéktartó fogyasztással a csokoládé – magas kalóriatartalma ellenére – még jót is tesz az anyagcserének. Rossz híre ellenére mégsincs feltétlenül kövérítő hatása, legalábbis egy, több mint 1000 résztvevő segítségével végzett amerikai kutatás szerint. Sok csokoládérajongó karcsúbb, mint azok az az emberek, akik ritkán, vagy egyáltalán nem esznek csokoládét. Ez a hatás nem magyarázható azzal, hogy más ételeken spórolják meg a csokoládéval bevitt kalóriákat: a tanulmányban legtöbbször több kalóriát és zsírt vettek magukhoz napi szinten, és nem sportoltak többet, mint a csokoládét nem fogyasztó tesztalanyok.
A csokoládé cukorban és zsírban gazdag, ezért gondoljuk, hogy kövérít.

Nagy mennyiségű csokoládéfogyasztásnál valóban ez a helyzet. Azonban a hízás nyilvánvalóan nemcsak attól függ, mennyi kalóriát veszünk magunkhoz, hanem attól is, milyen élelmiszerekből származnak ezek a kalóriák.
A vizsgálatok azt mutatták, hogy a csokoládé pozitív hatással van az anyagcserére. A magas kakaótartalmú csokoládé – mértékkel fogyasztva – a koleszterinszintet, a szív és érrendszeri betegségek kockázatát is csökkenti. Néhány összetevője a sejtek károsodása ellen véd, és segíti az izomépítést.

Az eddigi feltételezések során gyakran csak a csokoládé kalóriatartalmát vették figyelembe, nem az összetevők hatását – állítják a kutatók. Az említett tanulmány azonban megmutatta, hogy azok az emberek, akik gyakrabban fogyasztanak csokoládét, sok esetben vékonyabbak. A csokoládé pozitív hatásai tehát mértékletes fogyasztás esetén túlléphetik a negatív, testsúlyt növelő hatásokat. Ugyan ez a fajta kutatás ok-okozati összefüggéseket nem tud kimutatni a csokoládéfogyasztás és az alacsonyabb testsúly között, az eredmény mégis meglepő, és indokolja a további, kontrollált vizsgálatok elvégzését.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A gyerekek súlyára tett megjegyzések károsabbak, mint gondolnánk

A gyermek számára fontos mások véleménye: a súlyával kapcsolatos negatív megjegyzések rendkívül káros következményekkel járhatnak. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük