Kezdőlap » Egészséges életmód » A csokoládé egészséges hatása

A csokoládé egészséges hatása

Egy kutatás során megerősítették: kis mennyiségű csokoládé rendszeres fogyasztása csökkentheti a szívinfarktus kockázatát. A Svédországban végzett, hosszú távú tanulmány kilenc éven keresztül zajlott. A kutatók megállapították, hogy a szívelégtelenség veszélye 32%-kal alacsonyabb volt azoknál a résztvevőknél, akik hetente 20-60 gramm étcsokoládét fogyasztottak. A kis mennyiségű étcsokoládé rendszeres fogyasztása tehát jótékony hatással bír.

Figyelembe kell vennünk azonban, hogy nem minden csokoládé egészséges: a tanulmány eredménye a legalább 70% kakaótartalmú étcsokoládéra vonatkozik. Minél keserűbb ízű az étcsokoládé, annál hangsúlyosabb a jótékony hatás. Az édesebb fajták, a tejcsokoládé, illetve a fehér csokoládé fogyasztásával azonban nem teszünk jót egészségünknek.

A tanulmány során megállapított kedvező hatás a kakaóporban található flavonoidoknak köszönhető. Értágító hatásuknak köszönhetően csökkentik a vérnyomást, és pozitívan befolyásolják a keringési rendszer működését. Ugyanezek a flavonoidok felelősek a magas kakaótartalmú étcsokoládé keserű ízéért is. Az étcsokoládé fogyasztását sem szabad azonban túlzásba vinnünk: tartsuk szem előtt, hogy a kutatás során optimálisnak talált heti 20-60 gramm naponta maximum 8,5 gramm csokoládét jelent. Aki nem szereti a keserű csokoládét, és inkább az édesebb, krémesebb variációkat választja, szintén érdemes mértéket tartania, és a cukros, zsíros édesség fogyasztásának káros következményeit egyéb, egészséges ételekkel ellensúlyoznia.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A testmozgás szerepe az egészség megőrzésében

Régóta tudjuk, hogy a rendszeres mozgás és az egészség között szoros összefüggés van. A mai …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük