Kezdőlap » Étel » A csoki!

A csoki!

A csokoládéról mindenki tudja, hogy alapanyaga a kakaóbab. A kakaóban legjelentősebb exportőre az afrikai Ghana. Ha valaki megkóstol egy nyers kakaóbabot, akkor azt gondolja, hogy hát ezt bizony kár volt felfedezni. keserű ízével első pillantásra illetve ízlelésre nem túl megnyerő. A csokoládé viszont mindenki számára kedvelt édesség. Számtalan hasznos összetevője mellett a fogyasztásakor endorfin szabadul fel a szervezetben, amely ellazítja, megnyugtatja, és boldogságérzést kölcsönöz a fogyasztójának.

A csokoládéknak kettő, pontosabban három fő fajtája van. Az első főfajta a tiszta kakaóbabból készített csokoládé, amely alapvető jellemzője, hogy ízében teljesen a kakaóbab keserű ízvilágát idézi, magas kakaóbab tartalommal rendelkezik. Ez a gyakorlatban elérheti a 70-75 vagy akár a 80%-os értéket is. Ezt hívja a köznyelv keserű- , vagy étcsokoládénak.
A másik fő csoport az adalékolt csokoládé, amelynek az egyik speciális fajtája az úgynevezett tejcsokoládé. Itt a kakaóbab tartalom a megemelt tejtartalom miatt maximum 35-37% körüli értékben van jelen. Az idegen anyagot (egész, vagy törtmogyorót, mandulát, mazsolát vagy más töltőanyagot tartalmazó csokoládé készülhet tejcsokoládéból és étcsokoládéból is. Számos fajtáját ismerjük az igazi csokoládénak, s az alapvető kedvező tulajdonságait mindegyik hordozza.

Miért is? A titok nyitja a kakaóbab őrlésében van.
A gyarmatosító hollandok hozták be és kezdték feldolgozni a kakaóbabot. Az babszemek tisztítása pörkölése és hántása után a babszemeket megőrlik, majd kakaóvajat adva hozzá tovább finomítják a kakaómasszát. A csokoládé finomságát ennek a munkafolyamatnak a gondossága biztosítja. Minél tovább és alaposabban végzik el ezt a folyamatot, annál finomabb selymesebb ízű lesz a csokoládé. A kakaó szemcsék mérete a folyamat végére hihetetlenül kicsi, kb. 10 mikrométer körüli lesz. A hollandok után ma már ebben a világelső Svájc. Innen ered a svájci csokoládé legendás hírneve is.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hagyományos disznóvágás

Nincs is jobb a mai rohanó világban egy jó kis disznóvágásnál…… Amikor már feldolgozásra kerül …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük