Kezdőlap » Növények » A csodálatos Shiitake gomba

A csodálatos Shiitake gomba

Ezt a gombafajtát kelet-Ázsiában mintegy 2200 éve ismerik. A kínaiak illatos gombának hívják, fokhagymára emlékeztető, erős, fűszeres illata miatt. A japánok pedig fagombának, mert rendszerint a fák elhalt törzsén él. Japánban megfigyelték, hogy bizonyos területeken a rákos betegek száma alacsonyabb, mint másol. Kiderítették, hogy ez feltehetőleg a Shiitake gomba fogyasztásával lehet összefüggésben.

A gombából 1969-ben sikerült kivonni egyik hatóanyagát, a „lentinan”, amely egy összetett cukor, amely az úgynevezett mirigyes daganatok, például emlőrák, bélrák leküzdésében hihetetlen mértékű segítséget nyújt. A Lentinan gátolja a baktériumok, vírusok szaporodását, az immunrendszer erősítésével fokozza a szervezet ellenálló képességét.

A Shiitake gomba Magyarországon nem fordul elő, ezért termeszteni kell. Termesztéséhez szükséges víz fűrészpor, és a Shiitake csírájával beoltott gabonaszemek. Termesztését hét év alatt kisérletezték ki itthon,ezért a pontos folyamat nem köztudott. Importálása főként japánból származik, de a hazai termesztőknek hála, ma már itthon is termeszthető, ezzel jelentősen segítve a hazai egészségtárház kínálatát.
Fogyasztása történhet gombaként elkészítve bármilyen formában, íze igen kellemes és erőteljes,- de aki nem kedveli a gombákat, azok tea formájában is hozzájuthatnak ehhez az egyszerű, de annál csodálatosabb gombafajtához.

A Shiitake gomba ideális élelmiszer, több, a szervezett számára nélkülözhetetlen vitamint, ásványi anyagot tartalmaz. Bár nem csodaszer, rendszere fogyasztása csökkenti a vér cukor és koleszterin szintjét, valamint kiválóan méregtelenít.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A citromfű

A citromfű az ajakos virágúak, az árvacsalán családjában, az tartozó gyógynövény. Melyet régen mézfűnek, méhfűnek, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük