Kezdőlap » Egészséges életmód » A cseresznye nem csak mint csemege

A cseresznye nem csak mint csemege

A cseresznye egy közel-keleti gyümölcs, melyet a török hódítók hoztak magukkal hazánkba. Japánban és Kínában az ifjúság, megújulás, a tavasz jelképe főleg virágzata miatt, az ókori görögök pedig az istenek eledeleként gondoltak rá. Fajtáját tekintve többet is megkülönböztetünk egymástól, úgy mint: fehér, rózsaszín, piros. Hazánkban a hungarikumnak számító Badacsonyi cseresznye a legismertebb és legnemesebb.

Termésének ízletessége mellett nem hagyhatjuk szó nélkül a csodaszép virágait sem. A cseresznyét sokan szeretik süteményként, lekvárként, illetve szörpként felhasználni, de természetesen csak a fáról leszedve (természetesen alapos tisztítás után) is mennyei csemege. A fa termése gazdag A, B, C vitaminban, fellelhető benne: foszfor, kálcium, nátrium, magnézium, kálium, kobal és nagy mértékben vas. Tisztítja a szervezetet, a cukorbetegségben, ízületi problémákban szenvedőknek nagyon jót tesz az alkotóelemei jóvoltából. Mivel 78-82%-ban víz a vértisztító hatása megkérdőjelezhetetlen, ezáltal enyhíti, esetleg el is múlasztja a fájdalmat. Fájdalomcsillapító, gyulladásgátló hatása köszönhető még a színes karotionid (béta-karotin, lutein, zeaxantin), antocián és flavonid tartalmának.

Ízületi betegségek megelőzésében, karbantartásában, valamint a vér hugysav szintjének csökkentésében már napi 250g cseresznye fogyasztása bizonyított szerepet játszik. Mint szinte minden piros húsú gyümölcs, természetesen a cseresznye is fontos a rákos megbetegedések megelőzésében. Ami azonban meglepő, nem csak a termés, de a magja is használható rákos betegségek ellen, melyben B17 vitamin található. Egyre több helyen használják injekció formájában, mint alternatív gyógyszer, mivel a rákos elváltozást elindító anyagok működését gátolja a B17 vitamin megfelelő mennyiségben.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az ásványi anyagok szerepe a táplálkozásban

Az egészségünk megőrzésében fontos szerepe van a kiegyensúlyozott, vegyes étrendnek. A szervezet számára a fenntartáshoz …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük