Kezdőlap » Baba-mama » A csecsemők immunvédelme erősebb, mint gondoltuk

A csecsemők immunvédelme erősebb, mint gondoltuk

Egy brit kutatás során az immunológusok arra a következtetésre jutottak, hogy a csecsemők immunrendszere erősebb, mint ahogy eddig feltételezték. A kisbabák szervezete egy antibakteriális védekező mechanizmussal rendelkezik, mely ugyan teljesen másképp működik, mint a felnőtteké, azonban hatásosan védi őket – állítják a szakértők.

A hivatalos álláspont a témában eddig az volt, hogy a csecsemők immunrendszere még éretlen: a fertőzésekre a szervezetük még nem képes olyan erőteljes gyulladásos reakciókkal válaszolni, mint a felnőtteké. A kisbabák a születésüktől fogva ki vannak téve a vírusok, és baktériumok fenyegetésének, szervezetük sérülékenyebb, mint idősebb korban (az immunrendszer érése körülbelül iskolás korig tart). Az orvosok feltételezték, hogy az úgynevezett T-sejtek működését a csecsemő szervezete gátolja, hogy az esetleges túlzott immunreakció ne károsíthassa a testüket.

A kutatók azonban a vizsgálatok során úgy találták, hogy az újszülöttek T-sejtjei is képesek gyulladásos reakciókat létrehozni egyes baktériumok jelenléte esetén. Ugyan a sejtek különböznek a felnőttek szervezetében található T-sejtektől, ezt nem az immunrendszer működését gátló folyamatok okozzák. A sejtek ehelyett egyfajta, a kórokozók ellen hatásos anyagot állítanak elő. Ez az anyag az immunrendszer többi sejtjét is védekezésre készteti, ezáltal az újszülött szervezete hatékonyabban tud védekezni a kórokozók ellen, mint feltételezték. A jövőbeli kutatások a témában arra irányulnak, lehetséges-e serkenteni a T-sejtek aktivitását, hogy az újszülöttek immunrendszerét tovább erősíthessék.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Miért olyan jó az anyatej a babának?

A szoptatás nagyon fontos a csecsemő számára. Kívülről olyan könnyűnek látszik. Ám nem is olyan …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük