Kezdőlap » Baba-mama » A császármetszés veszélyei

A császármetszés veszélyei

Egyre több szülés előtt álló nő szeretné császármetszés által világra hozni gyermekét. Azonban ez a módszer az anya és a gyerek számára is nem kívánt következményekkel járhat. Eltekintve a súlyos veszélyektől, mint az altatásproblémák, fertőzésveszély, súlyos fájdalom, a gyermek számára hosszú távon is hatással lehet, ha császármetszéssel születik. A szakértők azt állítják, az orvosoknak mindenképpen tájékoztatnia kellene a várandós nőket a császármetszés előnyeiről és hátrányairól, és gondosan mérlegelni a helyzetet. Rá kéne mutatniuk, hogy a császármetszés nem kívánt hosszútávú következményekhez vezethet, és például az asztma kialakulásának rizikóját növeli.
A császármetszés rövid-, és hosszútávú hatásai már ismertek. A rövidtávú változások a légutak, az anyagcsere, a vérnyomás, a hőmérsékletszabályozás és a folyadékfogyasztás területén jelentkeznek. A hosszabb távú következmények többek között az immunrendszert érintik.
Habár a pontos mechanizmusokat még nem sikerült meghatározni, a bélrendszerben megtelepedő baktériumok fontos szerepet játszhatnak az immunválasz kialakulásában. A szülésnél a magzat bélrendszere először “steril”, csak ezután alakulnak ki benne a különböző baktériumtörzsek. A hagyományos módon világra hozott gyerekeknél ez a hüvelyi baktériumflóra által jön létre. A császármetszéssel született kisbabák azonban nem kerülnek kontaktusba a szülőcsatornával, így a bélflóra is jóval szegényesebb, mint a természetes szülés után.
Ezenkívül az allergiarizikó is növekszik: aki császármetszéssel jön a világra, szignifikánsan nagyobb az esély, hogy allergia alakul ki bizonyos ételféleségekkel vagy pollenekkel szemben. Azok a légúti megbetegedések is gyakoribbak, melyek a légutak összeszűkülésével járnak. További kutatások kimutatták, hogy a császármetszéssel született gyerekeknél körülbelül 20%-kal nagyobb eséllyel alakul ki asztmás megbetegedés.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Milyen környezet a legjobb a gyereknevelésre?

A gyerekneveléshez nem feltétlenül kell lakóhelyet váltanunk, de a lakás, nem biztos, hogy elegendő teret …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük