Kezdőlap » Családi élet » A család funkciója és a Magyarországi helyzet

A család funkciója és a Magyarországi helyzet

A család alapvető funkciója a reprodukció, de emellett gazdasági, fogyasztási és termelési egységként is működik. Ebben a közegben valósul meg a gyermekek szocializációja is, amely a későbbi társadalmi státuszok és a különböző közösségekben betöltött szerepek miatt is fontos. Érdekesség, hogy az 1990-es évek közepére a gyermekvállalás 80%-a történt csak házasságban. Az utódok általában a családi mesterséget folytatta, manapság viszont ez már nem így van. A család szerepe ugyan meghatározó az utód életcéljainak kialakításában, illetve az iskolai teljesítményét is nagyban befolyásolja a családból hozott kulturális tőke.
A család gazdasági funkciója XX. század előtti időszakokban volt fontos, hiszen a házasságok többsége során a házasulandók szülei az egyenlő vagyonok egyesítésére törekedtek, valamint az azonos értékek cseréjére.

Magyarországi helyzet
Magyarországon a XVIII. századtól kezdve ismertek olyan források, melyek alapján a család fejlődéséről kép alkotható. Ha valaki házasságot kötött, akkor egy új család jött létre. A házasságok akkoriban nem a felek akaratából történt, hanem sokkal inkább foglalkozás, felekezet, hagyományok eredménye volt.
Az eltérő életmódú, más-más gazdasági alapokkal bíró parasztok, kézművese, zsellérek, birtokosok családok között éles eltérések, különbségek, sokszor ellentétek húzódtak. Az együttélés szerveződésében pedig jelentős befolyással bírtak a balkáni és nyugat-európai minták, melyek a hazai, magyar normákkal keveredtek.
A polgárosodás is hatással volt a családok megoszlására nézve, hiszen egyre inkább elterjedtek a nukleáris családok vagy kiscsaládok. A nők munkavállalása szintén megváltoztatta a családok struktúráját, funkcióit – intézmények vették át –, és a házasfelek is elmozdultak az egyenjogúság irányába.
A XX. század első felében nagyobb hangsúlyt helyeztek arra, hogy a jövőben hogyan fog kinézni egy család, hogyan oszlanak meg a funkciók, feladatok a családon belül. Ehhez hozzájárult a születésszám csökkenése, a válások növekedése, továbbá az is, hogy egyre jobban elterjedt az élettársi kapcsolat, a házasságkötés nélküli együttélés.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az idős szülők gondozásra, ápolásra szorulnak

Beszélnünk kell a szülőkről, akik megöregszenek és néha betegek is lesznek. Előbb utóbb ápolásra, ellátásra …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük