Kezdőlap » Betegségek » A család és az öröklött faktorok szerepe a bulimia kialakulásában

A család és az öröklött faktorok szerepe a bulimia kialakulásában

A családi környezet könnyen hozzájárulhat a bulimia nervosa kialakulásához. A betegek családi struktúrája gyakran hasonló képet mutat. Az egyik jellegzetes szituáció, amikor a páciens túlzottan óvó, védelmező környezetben nő fel. Szintén rizikófaktort jelent, ha a családban teljesítménykényszer uralkodik, illetve ha a konfliktusok megoldatlanul, a felszín alatt maradnak, a családtagok nem beszélik meg őket.
A családi faktorok szerepe azonban a bulimia kialakulásánál még vitatott: például, a bulimiásoknak gyakran vannak problémáik az önállósodással. Ez lehet a túlzott óvás következménye. Azonban az is előfordulhat, hogy a szülők épp a gyermek alacsony önállósága miatt figyelnek, vigyáznak rá a szokásosnál jobban.
A bulimia nervosa, és az egyéb evészavarok esetében is szóba kerülhetnek a biológiai, öröklött faktorok. Tehát azok az emberek, akiknek a családjában előfordult az evészavar, nagyobb eséllyel betegszenek meg maguk is: ez a betegség lehetséges genetikai okaira utal. Például, ha egy egypetéjű ikerpár egyik tagja érintett, a másiknak is sokkal nagyobb az esélye arra, hogy kialakul nála a bulimiás megbetegedés. Testvérek esetén az összefüggés kisebb mértékű. Ezenkívül az öröklötten alacsony energiaszükséglet szintén rizikófaktort jelenthet a bulimia kialakulásának szempontjából, mivel ebben az esetben az érintettek a normál mértékű tápanyagfelvétel mellett is hajlamosabbak a hízásra az átlagos anyagcserével rendelkezőknél. A társadalmi elvárások, a sovány szépségideál miatt a táplálkozási zavarok könnyebben kialakulhatnak náluk.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A C-vitamin

A C-vitaminról mindenki azt gondolja, hogy ismeri, tudja mire jó, mire kell használni. Az igazság …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük