A coenzymQ10

Dr. Peter Mitchell 1978-ban Nobel-díjat kapott a Q10 szerepének felismeréséért. De mi is ez az anyag és milyen szerepe van a szervezetben?

Egy védő és méregtelenítő molekula, amelyet az emberi szervezet kb. 30 éves korig termel. Védi a szívet, növeli a teljesítményét, javítja a vérkeringést. Csökkenti az infarktus kialakulásának kockázatát, és a magas vérnyomást. Támogatja az immunrendszert, testi és szellemi frissességet ad, gátolja az öregedést.

Mivel az életkor előrehaladtával a termelése csökken, így 30 éves kor felett szükséges a pótlása. 25 %-os csökkenése már betegségekhez vezet, 75 % csökkenés fölött a szervezet már nem életképes !
Hiányára gyanakodhatunk, ha nagyfokú fáradékonyságot észlelünk, hiszen a legnagyobb jelentősége az energiatermelésben, és a szívizomra gyakorolt hatásában van. Sportolóknak, aktív életet élőknek mindenképpen javasolt a teljesítmény növelése miatt.

Javasolt továbbá üzletembereknek, egyetemistáknak – akik fokozott stresszhelyzeteknek vannak kitéve. Az idősebb korosztály képviselőinek az általános állapot javítására. Kemoterápia alatt csökkenti a kezelés mellékhatásait és energiát ad.
Javasolt adagja felnőtteknek 10 – 30 mg, sportolóknak 30 – 60 mg. A jótékony hatás eléréséhez néhány hétre van szükség. Ha valaki néhány nap elteltével már változást érez, az azt jelenti, hogy a szervezetében nagymértékű volt a hiány.

Összefoglalva tehát elmondható, hogy szervezetünkben nélkülözhetetlen a coenzymQ10, mert csökkenésével arányosan rosszabbodik az egészségi állapot. Ha hosszú, egészséges, minőségi életet szeretnénk élni, feltétlenül figyeljünk ennek pótlására, hosszabbítsuk meg a fiatalságunkat !

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az avokádó szerepe az egészséges táplálkozásban

Az avokádó az egyik legnagyobb zsírtartalmú gyümölcs: egy közepes méretű avokádó körülbelül 400 kalóriát, és …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük