Kezdőlap » Növények » A citromfű

A citromfű

A citromfű az ajakos virágúak, az árvacsalán családjában, az tartozó gyógynövény. Melyet régen mézfűnek, méhfűnek, citromszagú melisszának, orvosi citromfűnek, igaz nádra fűnek, macskaméznek is hívtak. Napjainkban vadon már csak szórványosan fordul elő, de azért a kertekben még sokfelé megtalálható. A citromfű őshazája Elő-Ázsia, innen az Alpokon át a Benedek-rendi szerzetesek hozták magukkal Nyugat-Európa kolostor kertjeibe. Itt gyógynövényként termesztették. A citromfű termesztését Nagy Károly császár rendeletileg írta elő 810 táján.

Manapság Európában szabadban nem igen található meg, a gyógyászatban használt citromfű ültetvényekről származik. A citrom fű a meleg napos helyeket kedveli. A legtöbb illóolajat tartalmazó citromfű Spanyolországban található. A citromfű évelő, kellemes illatú, fehér virágú növény. A citromfű 30-70 cm magasra megnövő, erősen szétágazó cserje. A citromfű tojásdad alakú levelei enyhén csipkézettek, fűrészesek, citromillatúak. A levelek négyélű száron keresztben átellenesen állnak. Levelek nyele kb. 2 cm hosszú, a kicsiny, fehér virágai álörvökben állnak. A citromfű szára kissé bozontosan szőrös, és pelyhes.

A cserjék virágzása július-augusztusra tehető. A citromfű hajtásait és levelét ekkor érdemes szedni. A citromfű leveleinek hatóanyagai az illóolajok , cseranyagok, flavonoidok, kávésav. A citromfüvet a gyógyászaton kívül a citrom illatára emlékeztető friss levelei miatt saláták, mártások, főzelékek, töltelékek, gyümölcslevesek, gyümölcssaláták, gomba-, hal-, szárnyas- és vadételek, fűszerecetek ízesítésére használják. Ezenkívül d desszertek, limonádé, tea, ízesítésére is.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A fekete áfonya

A havasi meggy, más néven a fekete áfonya az erdélyi havasok jellegzetes gyümölcse. A hanga …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük