Kezdőlap » Növények » A citrom

A citrom

A citrom a hagyományok szerint a kasmíri hegyekben volt őshonos, és már kb. 3000 évvel ezelőtt ismerték és fogyasztották. Napjainkban Európa déli részein, Kaliforniában, Floridában és Ausztráliban is termesztik. Magyarországon főleg szobanövényként tartják. A kis termetű, azonban erőteljes, felfelé törő ágrendszert fejlesztő cserje vagy kis fa maximum 3-5 méteresre megnövő örökzöld, amelynek a hajtásai kezdetben zöldek, majd 1 éves kortól meg fásodnak és szürkésbarna színűek lesznek. A citromfa kemény tapintású fényes levelei viaszos zöld színűek, enyhén fogazottak. A levelek felületén olajmirigyek találhatók, ami a finom, jellegzetes citrom illatot adja. A citrom magvetéssel, szemzéssel, dugványozással és oltással szaporítható.

A citrom hajtása végig tövises, rajta a levelek spirálisan helyezkednek el. A citromfa tavasszal virágzik az illatos fehér színű virágai egyesével jelennek meg. A citrom termésének a héja: fajtától függően lehet vékony vagy vastag, a színe tárolástól függvényében zöld , illetve sárga. A citrom külső héján számos olajmirigy található, ami alatt egy vastag fehér réteg is elhelyezkedik. A gyümölcs húsa halványsárga, általában 7 – 10 szegmensből áll, amiben tojás formájú magok helyezkednek el.

A gyümölcs húsa lédús. lédústól bőséges lé tartalomig. Szobahőmérsékleten egy hétig, míg a hűtőszekrényben akár két hétig-egy hónapig is tárolhatjuk. A citromnak a héja, illetve a leve jól használható gyümölcslevesek, kompótok, turmix italok, rizsételek, puncsok, szószok, hidegtálak stb. ízesítésére.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A szarvasgomba

A szarvasgomba vagy régiesen trifla igazi gasztronómiai különlegesség, aminek az íze semmihez sem hasonlítható. Olyan …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük