A cink

Fontos szerepe van az anyagcsere folyamatokban, az enzimrendszerek működésében. Számos enzimnek a részét is képezi. A fehérjeszintézishez szükséges, valamin a DNS előállításához. Fontos szerepe van a vér savbázis egyensúlyának fenntartásában. Elengedhetetlen szerepet tölt be a szaporodási rendszer szerveinek kifejlődésében. A cink jelenléte nélkül a prosztata működése nem nevezhető normálisnak.

Az izmok összehúzódását szabályozza és szükségünk van az agy működésének normális mivoltához. Érelmeszesedés, megnagyobbodása a prosztatának a lehetséges tünetei ha hiány van a szervezetben cinkből. Kezelhető vele a meddőség és a prosztatapanaszok. Szellemi frissesség javításában, valamint a gyorsabb sebgyógyulásban jelentős szerepe van. Mangánnal együtt szedve az idősebb emberek szenilitásának is véget vet. Jótékony hatása problémás íz érzékelésnél kimutatott. Tesztoszteron, vagyis a férfi nemi hormon normalizálásához, valamint a spermium termeléshez cinkre van szüksége a férfiaknak, emiatt B6 vitaminnal szedve potenciazavarok elkerülésére is hatásos. Ha hormonkezelést szeretnénk elkerülni, valamint szabályozni kívánjuk a menstruációs zavarokat cink a megfelelő a szervezetnek. Az ólom és kadmium beépülés a szervezetbe csökken cink szedésével, tehát valamilyen szinten a környezetszennyezés ellen is hatásos.

Ha találunk fehér foltokat a körmeinken természetesen azokat is eltüntethetjük vele. Versenyzés és edzés alatt felfokozódik a vas és a zsírsavanyagcsere, amely cinkveszteséghez vezet, ezért nekik még jobban szükséges a cink pótlása. Rézhiányhoz vezethet a túlzott cink bevitele, ezért ilyenkor gondoskodni kell a réz pótlásáról is. Cukorbetegek, valamint alkoholisták szintén pótolják cinkkészleteiket. Cink megtalálható főleg: tengeri halakban, sertésbélszínben, báránybordában, rákban, tojásban, tökmagban és a sörélesztőben.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A testmozgás szerepe az egészség megőrzésében

Régóta tudjuk, hogy a rendszeres mozgás és az egészség között szoros összefüggés van. A mai …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük