Kezdőlap » Látnivalók » A Canal Grande

A Canal Grande

A Canal Grande (Nagy Csatorna) az Adria Királynőjének is nevezett Velence fő közlekedési útvonala. Velence (a szó jelentése: lagúnák városa) az Adriai-tenger északi részén fekvő mocsaras lagúnában fekszik, amely két jelentős folyó, a Pó és a Piave torkolata között húzódik. A lagúnát e két folyó hordaléka, valamint a jégkorszakból visszamaradt üledék töltötte fel, a tenger azonban állandóan koptatja. A kontinenshez közelebbi partszakasz az úgynevezett holt lagúna, ide a tenger mozgása már nem jut el, a terület elmocsarasodott. Beljebb, a tengeren fekszik az élő lagúna, amit az apály és a dagály folyamatos vízmozgása tart életben, és amelyre Velence városa is épült. A római birodalom bukása és az azt követő zivataros századok miatt egyre több lakos kényszerült rá, hogy a szárazföldtől távol, a lagúna apró szigetein keressen menedéket. Később egyre inkább feltöltötték és belakták, így jött létre Velence városa. A középkor folyamán hullámtörő gátakkal óvták meg a várost a kiszámíthatatlan tengervíztől, így a dagály be- illetve levonulása ellenőrzött körülmények között zajlott.

Az S-alakban kanyargó, és a várost ketté osztó csatorna nevezhető Velence főutcájának is, mely teljes egészében víz alatt van. Nagyjából 3 kilométer hosszan nyúlik el és átlagosan 4-5 méter mély. A csatorna teljes hosszában összesen három ponton, a három csatornán átívelő hídon lehet átkelni a déli városrészből az északira. Ezeken kívül csak csónakkal, illetve gondolával lehet átkelni a túloldalra.

Velence hajdani és mai központja is a Szent Márk tér, a hozzá tenger felé kapcsolódó Piazzettával (kis tér). Innen két nagyobb csatorna indul útnak, a Canal Grande és a Giudecca. A csatorná két partján összesen több, mint 100 palota, templom, világi és vallási épület sorakozik korai reneszánsz és barokk stílusban. Főként fehér márványból építve, minden egyes épület mélyen a lagúna aljába levert cölöpökön nyugszik.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hol található a Union Station?

A Los Angeles-i Union Station az utolsó nagy vasútállomások egyike a vasút történetének aranykorából. A …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük