Kezdőlap » Egészséges életmód » A C-vitamin eddig nem ismert hatása idegeink egészségére

A C-vitamin eddig nem ismert hatása idegeink egészségére

A szem ideghártyájának szüksége van C-vitaminra a megfelelő működéshez. Egy amerikai kutatás szerint viszonylag magas dózisra van szükség ahhoz, hogy az ideghártya megfelelően ellássa funkcióit. Az ideghártya megfelelő védelme azok számára különösen fontos, akiknél magas a zöld hályog kialakulásának rizikója.Ezenkívül, mivel az ideghártya a központi idegrendszer részét képezi, a kutatók valószínűsítik, hogy a C-vitamin az agyi folyamatokban is nagyobb szerepet játszik, mint eddig hitték.

Az agyban speciális idegi csomópontok találhatóak, melyek arról gondoskodnak, hogy az idegsejtek közötti kommunikáció gyors, problémamentes legyen. Az amerikai kutatók pontosabban megfigyelték ezeket a csomópontokat: a nem megfelelő C-vitaminellátás esetén a működésük hatékonysága romlott. Az agyi idegsejtek a szem ideghártyájának sejtjeihez hasonló szerkezetűek. A C-vitamindús táplálkozás tehát nemcsak a szem ideghártyáját védi, hanem az egyéb idegsejtek működéséhez is szükséges – vonták le a következtetést a szakértők.

A C-vitamin antioxidáns hatásának köszönhetően elképzelhető, hogy védi a sejteket, illetve az idegek kommunikációs csomópontjait az idő előtti károsodástól. Az eredmények azonban még nem egyértelműek, a témában további kutatásokra van szükség. Ami biztos: a C-vitamindús táplálkozás rendkívül fontos egészségünk megőrzése szempontjából, mivel a vitamin a szervezetünk számos működési folyamatához elengedhetetlenül szükséges. A C-vitaminszükségletet elsősorban friss gyümölcsök, zöldségek fogyasztásával fedezhetjük.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mesterséges édesítőszerek hálójában

Szerencsére ma már nagyon sokan felismerték, hogy a finomított kristálycukor mértéktelen fogyasztása mennyi betegség forrása …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük