Kezdőlap » Jog » A büntetőjogi pártfogó felügyelet

A büntetőjogi pártfogó felügyelet

A hatályos büntető anyagi- és eljárásjogi jogszabályok bizonyos esetekben fakultatív módon lehetővé teszik, más esetekben pedig egyenesen kógens, azaz kötelező módon előírják a terhelt pártfogó felügyelet alá helyezését, valamint ezzel egyidejűleg általában részére kötelezően megtartandó magatartási szabályokat is előírnak részére.

De mi is az a pártfogó felügyelet valójában?

Az Igazságügyi Szolgálat keretében működő Pártfogó Felügyelői Szolgálat jelöli ki a terhelt részére a bíróság, illetőleg ügyész rendelkezése alapján a pártfogó felügyelőt, akinek a feladata többek között a pártfogolttal való haladéktalan kapcsolatfelvétel, tevékenységének, magatartásának figyelemmel kísérése és szükség szerinti támogatása. Amennyiben a pártfogolt a magatartási szabályokat megsérti, úgy a pártfogó felügyelő szükség szerint segítséget kérhet a rendőrségtől, illetőleg az ügyészhez vagy a büntetés-végrehajtási bíróhoz fordulhat a magatartási szabályok megváltoztatása iránt, vagy más joghátrány indítványozásával.

Fiatalkorúak esetében a pártfogó felügyelő környezettanulmányt készít, és különös gondot fordít a fiatalkorúak helyes irányú fejlődésének biztosítására, a környezeti káros hatások semlegesítésére.

Amennyiben a terheltet közérdekű munkavégzésre kötelezte a bíróság, a pártfogó felügyelő az, aki az összes körülményt mérlegelve a konkrét munkahelyet kijelöli az elítélt számára. Jóvátételi munkavégzés előírása esetén segít a munkahely kiválasztásában, és szükség esetén a munkahellyel való megegyezésben is közreműködik.

A pártfogó felügyelő már a szabadságvesztés ideje alatt felveheti a kapcsolatot a hamarosan szabaduló fogvatartottal annak érdekében, hogy megállapítsa, a fogvatartott szabadulását követően hol kíván majd letelepedni, illetőleg munkát végezni. Szükség esetén segítséget nyújt az elítélt részére, hogy a jövőbeli lakhatását és munkahelyét elintézhesse, biztosíthassa. Amennyiben az elítéltnek önerejéből nincs erre lehetősége, intézkedik, hogy lehetőség szerint olyan munkahelyet találhasson, amely szállást is biztosít. (Ez az úgynevezett börtönpártfogolás) A már szabadult elítéltek is fordulhatnak pártfogó felügyelőhöz, a szabadulásuktól számított egy éven belül, az utógondozás keretében. Ez azonban csak önkéntes segítségkérés, a pártfogó felügyelő itt már tényleges felügyeleti funkciót nem lát el.

A Pártfogó Felügyelői Szolgálat végzi a mediációs eljárás keretén belül a közvetítői feladatokat is, melynek során a bűncselekménnyel okozott károk jóvátételét igyekszik előmozdítani, és hozzájárulni ahhoz, hogy az elkövető tettének súlyát átérezze, és a sértettel megegyezhessen.

A pártfogó felügyelet célja tehát minden esetben a bűnismétlés megelőzése, a büntetés-végrehajtás biztosítása, a terhelt támogatása, illetőleg a terhelt és sértett közötti megállapodás megszületésének elősegítése.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Lakástámogatás

A 122011es kormányrendelet a lakásigényt írja elő. Itt a feltétel, hogy a költség 30%-át és …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük