Kezdőlap » Betegségek » A bulimiás megbetegedés kiváltó okai

A bulimiás megbetegedés kiváltó okai

A bulimia okait nehéz pontosan meghatározni, mivel az evészavar sosem kizárólag egy adottság, tulajdonság vagy egyéni élettapasztalat eredménye, hanem több faktor is részt vesz a kialakulásában. Az okokat legtöbbször az érintettek teljes élettörténete alapján lehet csak meghatározni.
A bulimia tehát egy multifaktoriális betegség. Legtöbbször a pszichológiai, biológiai, családi, öröklött, szociális, és környezeti faktorok kombinációjáról van szó.
Fontos szerepet játszanak a bulimia kialakulásánál az önértékelési problémák. Sok betegnél a testükről alkotott kép határozza meg, mennyire tartják önmagukat: így a soványság lesz az elsődleges cél, amire törekszenek, és a gondolat, hogy hízhatnak, elviselhetetlen számukra. A bulimiásoknál megjelenő testképzavar miatt azonban az alakjukat a normál testsúly ellenére is kövérnek látják, ami kisebbségi komplexus kialakulásához vezethet náluk.
Előfordulhat, hogy egy megrázó élmény váltja ki az evészavart: például egy hozzátartozó halála, vagy akár a túl nagy teljesítményt követelő szituációk. Azoknál a gyerekeknél vagy fiataloknál, akik szexuális vagy fizikai bántalmazás áldozatául estek, szintén kialakulhatnak evészavarok.
A bulimia egyik oka a társadalmi környezetre vezethető vissza: a nyugati világban a karcsú, vékony alak számít ideálisnak – ez a nőkre különösen érvényes. A konfrontáció ezzel az ideállal nap mint nap megtörténik, például a hirdetések és a média által. Sok nő fogyókúrázik rendszeresen – ha sikerrel járnak, a társadalom reakciója pozitív konzekvenciákhoz vezet. A súlykontroll és a karcsúság tehát könnyen az önértékelés, öntudat fő forrásává válhat. Ezért főleg a fiatal lányok, akik a kamaszkor során bizonytalannak érzik magukat a testükkel, alakjukkal kapcsolatban, kifejezetten hajlamosak az evészavarokra, mint az anorexia vagy a bulimia.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Alkoholmérgezés

Az alkoholmérgezéses esetek száma napjainkban már gyakorlatilag egymás mellett halad a drog vagy más gyógyszerkészítmények …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük