Kezdőlap » Betegségek » A bulimia tünetei

A bulimia tünetei

A bulimiás megbetegedést a visszatérő, függőségi magatartáshoz hasonló tünetek által ismerhetjük fel. Az evészavarosoknál tipikus jelenségnek számítanak az ismétlődő falásrohamok, mely során a betegek rövid idő alatt nagy mennyiségű élelmiszert fogyasztanak el, anélkül, hogy kontrollálni tudnák a mennyiségét. Legtöbbször kalória-, és szénhidrátdús élelmiszerek, mint a sütemények, csokoládé, chips vagy puding tartoznak az elfogyasztott ételek közé. Az elfogyasztott kalóriák száma egy evésroham során akár 10 000 is lehet.
A falásrohamok általában hetente jelentkeznek, egyes esetekben naponta. Este és éjszaka nagyobb eséllyel alakulnak ki. Hogy a nagy mennyiségű fogyasztás ne legyen feltűnő, a betegek gyakran különböző szupermarketekben vásárolják meg, kis mennyiségenként az ételeket.
A bulimiás betegek a rohamok ellenére rendkívüli félelmet éreznek a hízástól, a súlyuk folyamatosan, túlzott mértékben foglalkoztatja őket. Az alakjuk döntő szempontot játszik az önértékelésükben. A bulimia egyik gyakori jele az úgynevezett testképzavar: az érintettek hibásan érzékelik a testüket, elhízottnak látják magukat. Ezért az evésrohamokat kifejezetten fenyegetőnek élik meg, és különböző, testsúlyszabályozó eljárásokhoz folyamodnak: a legismertebb az önhánytatás, de előfordul a hashajtó vagy vízhajtó hatású tabletták rendszeres fogyasztása is. A súlycsökkentés elősegítésére ezenkívül a bulimiás betegek gyakran diétáznak, böjtölnek, és túlzásba vitt edzéssel próbálják ledolgozni a kalóriákat. Ezek a tipikus bulimiás tünetek: a falásrohamok, és az azt követő tisztító eljárások, gyakran hetente többször is jelentkeznek a betegeknél.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mikor beszélünk ödémáról

Latin nevén : hydrops, vizenyő avagy kóros folyadékfelhalmozódás a szövetekben, amely miatt gyakran nem fájdalmas …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük