Kezdőlap » Betegségek » A bulimia terápiája

A bulimia terápiája

Bulimiás megbetegedés esetén a kezelés a hosszú távú siker érdekében a kiváltó okra kell, hogy irányuljon. Mivel feltételezhető, hogy a betegségnek pszichés oka (is) van, a terápia sikere nagyban függ attól, hogy a bulimiát ezen a mélyebb, pszichikai szinten is sikerrel tudják kezelni. Természetesen nem szabad megfeledkezni a testi következményekről sem: például az elektrolitháztartás zavarait, vagy az emésztőrendszer gyulladásait, megbetegedéseit helyreállítani. Ha súlyosabb testi panaszok alakulnak ki, a beteg számára gyakran elengedhetetlen az orvosi kezelés.
Általában a bulimia terápiája (a testi panaszok helyreállítása, és a szükséges pszichoterápiás módszer) gyorsan sikerrel jár. Néhány esetben azonban a bulimiás megbetegedésnél is szükség lehet a tartósabb kórházi kezelésre.: amennyiben komplikációk lépnek fel a testi panaszok kezelése során, vagy a betegnél súlyos pszichés zavarok jelentkeznek, illetve, ha a rövid távú kezelés hatástalannak bizonyul, szükséges lehet a hosszabb távú ápolás.
A különféle pszichológiai terápiák közül a bulimiás megbetegedésnél a kognitív viselkedésterápiás módszerek a leghatékonyabbak. A bulimiában szenvedő gyerekek, vagy fiatalok családját is ajánlott bevonni a terápiába. A pszichoterápia célja az evési magatartás normalizálása, és a kiváltó okként szolgáló pszichikus problémák kezelése. Tartós gyógyulás csak akkor érhető el, ha sikerül kideríteni az okot, megszüntetni a betegek testképzavarát és alacsony önértékelését, legyőzni a káros beidegződéseket, szokásokat.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A túl sok alvás is beteggé tehet

A megfelelő mennyiségű alvás épp olyan fontos egészségünk szempontjából, mint az egészséges táplálkozás, és a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük