Kezdőlap » Betegségek » A bulimia fogalma, előfordulása és gyakorisága

A bulimia fogalma, előfordulása és gyakorisága

Orvosi szempontból a bulimia nervosa olyan étkezési zavart jelent, melynél visszatérő falásrohamok lépnek fel. Az érintettek rövid idő alatt nagy mennyiségű, általában magas kalóriatartalmú élelmiszert fogyasztanak el. A roham végeztével különféle eljárásokkal próbálják megakadályozni, hogy a táplálékbevitel következtében hízzanak. A bulimia szó a görög nyelvből vett kifejezés, farkasétvágyat jelent. A “nervosa” a betegség idegi, pszichikus komponensére utal.
A bulimiás betegek az átlagosnál többet foglalkoznak a testsúlyukkal, és beteges félelmet éreznek a súlynövekedéstől. Ezzel szemben az evés is folyamatosan foglalkoztatja őket, és erős vágyat éreznek bizonyos élelmiszerek fogyasztására – ez vezet a tipikus evészavarokhoz. Aszerint, hogy az érintettek hogyan próbálják megakadályozni a hízást, két bulimiás típust különítünk el: az egyik esetben a beteg önhánytatással vagy hashajtókkal igyekszik megszabadulni a tápláléktól. A másik, ritkább változat, amikor a böjtölés és a túlzásba vitt sport által próbálják kompenzálni az evésroham során bevitt kalóriákat.
A bulimiás megbetegedés legtöbbször fiataloknál lép fel, elsősorban nőknél. Általában 15 és 35 éves kor között alakul ki, ezen belül az érintettek többsége 18-20 éves. A lányok és a fiatal nők 2%-ánál alakul ki a bulimia nervosa. Napjainkban a betegség előfordulása fiúknál és fiatal férfiaknál is növekvő tendenciát mutat. A bulimia azonban ennek ellenére is főként a nők betegsége, mivel a szebbik nem tagjai tízszer olyan gyakran szenvednek tőle

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A torokfájás mit is jelent pontosan

Amennyiben tapasztaljuk azt az égető illetve kaparó érzést a torkunkban, amiért nemcsak, hogy nehezebb a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük