Kezdőlap » Egészséges életmód » A borsó szerepe étkezésünkben, és egészségünk megőrzésében

A borsó szerepe étkezésünkben, és egészségünk megőrzésében

Enyhén édeskés, kellemes ízének köszönhetően a borsó az egyik legnépszerűbb hozzávaló a konyhánkban. Kiválóan alkalmas levesek, saláták, pürék készítéséhez, és gyakran az első olyan zöldség, amit a gyerekek ellenvetés nélkül hajlandóak elfogyasztani.

A borsószemek nagy mennyiségben tartalmaznak élelmi rostokat, melyek segítik az emésztést, illetve ásványi anyagokat, például káliumot és vasat. Ezenkívül növényi fehérjetartalma is magas. A hüvelyesekben található fehérje a szervezetünk számára különösen jól hasznosítható, ha egyéb proteinekkel, például a búzafélékben, rizsben, kukoricában vagy tojásban található fehérjékkel egyszerre kerül a szervezetünkbe. Az ok: a különböző típusú proteinekben található aminosavak kiegészítik egymást, így teljes értékű fehérjeként tudjuk hasznosítani őket. Ezt a folyamatot hívják más néven komplettálásnak: vegánok számára a teljes értékű fehérjebevitel egyik lehetséges módja.

A borsó C-vitamin tartalma is említésre méltó: egy átlagos adag egy felnőtt napi C-vitaminszükségletének felét fedezi. Azonban ez csak akkor érvényes, ha óvatos, rövid ideig tartó párolással készítjük el a zöldséget: a főzés, hosszabb hőkezelés során a hőérzékeny vitaminok nagy része megsemmisül.

A friss borsót vásárlás után lehetőleg még aznap készítsük el, mivel a tárolás során veszíthet vitamintartalmából. A széles körben elterjedt tévhitekkel ellentétben a mirelit változatban is – amennyiben frissen lett lefagyasztva -, hasonló mennyiségben megtalálhatóak az említett ásványi anyagok, vitaminok.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Táplálkozási piramis: ilyen arányban szerepelnek a különböző tápanyagok az egészséges étrendben

Ha az egészséges, kiegyensúlyozott étkezésről van szó, legtöbbször a táplálkozási piramis fogalma is felmerül. Azonban …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük