A bőr

A bőrünk felülete nem is gondolnánk, hogy másfél négyzetméter. Ez nem csupán burkolat, a bőrnek nagyon sok funkciót kell ellátnia. Kiválasztja a szervezetből a mérgező termékek egy részét, támogatja a tüdőt a légzés feladatának ellátásában és védi a testet a külső behatásoktól. ( baktériumok,időjárás. Ezen kívül a finoman elosztott idegszálacskák miatt egy igen érzékeny érzékszerv. Nézzük meg azokat a problémákat, amiket a bőrünk okoz,vagy helyesebb ha azt mondjuk, amiket mi okozunk neki. A szép bőr tiszta, feszes és tompán csillogó.

Elsősorban “élnie” kell. Hogy megtarthassunk bőrünknek ezt az állapotát, gondoznunk kell. A bőrnek sok típusa van: normális,zsíros,száraz,vegyes és az ideges bőr. A többi bőrtípus orvosi kezelést igényel. A normális bőrrel nincs más teendőnk, csak annyi, hogy rendszeres ápolással őrizzük meg frissességét. A zsíros bőr nem egy eszményi látvány,pórusai tágak, sokszor pattanásos rossza vérellátása. Ápolásához legjobb a lágy víz és a gyermekszappan. A hideg és meleg vízzel való váltakozó váltakozó lemosás még jobb mert a meleg víz oldja a zsírréteget.Lemosás után ajánlatos végig ütögetni, mert ez a típus különösen igényli a vérellátás fokozását. Száraz bőrrel már fiataloknál is találkozhatunk, de a leggyakoribb az idősebb korosztálynál. Vékony, áttetsző, finom pórusú gyakran pikkelyes, igen érzékeny.

Az ilyen bőrt kétszeres gonddal kell ápolnunk. Soha ne használjon szappant, (legfeljebb túlzsírosított bébiszappant) tilos az alkoholos arcvíz is.Jót tesz neki a lemosókrém, vagy az arctej. A vegyes bőr az eddig említettek közül kettőből vagy háromból tevődik össze. Az orron és az állon zsírosan fénylik,nagy pórusok,mitesszerek, viszont az arc, a homlok és a szem körüli részek szárazak és pikkelyesek. Nagyon sok ember vegyes bőrű, ezért amikor tisztítja,vegye figyelembe a száraz és zsíros bőr tisztításánál leírtakat. Azt mondhatjuk, ha bőre túlnyomó részt zsíros akkor annak megfelelően ápolja, ha többségében száraz, akkor akként kezelje. Most pedig nézzük az utolsó bőrtípust, az ideges bőrt. Ilyen többnyire a “csupa ideg” embereknek van. Az ideges bőr néha óráról órára változik. Egyszer szép tiszta, máskor hirtelen izgatott, foltos és tisztátlan lesz.

Az ideges bőr lehet zsíros és száraz is. Sokszor ez a típus az egészség zavaraival kapcsolhatók össze, ezért ha ilyen a bőre, legelőször menjen orvoshoz. Tisztításakor az alaptípust kell figyelembe venni. Az ilyen bőrre nyugtató hatással van a lágyított víz, a kamillatea, vagy az enyhe arctej. Végezetül minden bőrtípusnak ajánlott az arcgimnasztika, amit kozmetikusoktól nagyon hamar meg lehet tanulni. Vigyázzunk a bőrünkre, hiszen egész életünket ebben éljük le és mit ér a legszebb ruha, hogyha a legeslegszebb – a bőrünk hibás

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Egészséges italok: borsmenta-, gyömbér-, és jeges tea házilag

A tea az egyik legnépszerűbb ital világszerte. Nemcsak sokoldalú ízvilága teszi különlegessé, hanem a pozitív …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük