Kezdőlap » Divat és szépség » A bőr öregedése: mi történik a szervezetünkben, hogy zajlik a folyamat?

A bőr öregedése: mi történik a szervezetünkben, hogy zajlik a folyamat?

Az életkor a bőrünkön látszik meg leginkább. Az öregedés során kialakuló ráncok egyrészt az élettapasztalatunkat, másrészt – ha a szokásosnál korábban jelennek meg – az egészségtelen életmódot tükrözhetik. Mi történik pontosan, hogyan zajlanak az öregedési folyamatok a bőrben?

A bőr öregedését nem lehet megállítani, mivel a génjeink befolyásolják. A folyamatot nem lassíthatjuk le, azonban az egészséges életmód segíthet abban, hogy az előre meghatározott mederben tartsuk. Az egészségtelen életstílus ezzel szemben felgyorsítja a bőr öregedési folyamatait, többek között idő előtti ráncosodáshoz vezethet.

Már a huszadik, és harmincadik életévünk között megkezdődnek az öregedési folyamatok a bőrben – láthatóvá azonban csak legkorábban a 30-as évek derekán válnak. Az első kisebb ráncok megjelennek, és az irharéteg (a középső bőrréteg, amely a bőrhám, és a bőralja között található) gyengülése elkezdődik. Az irhában találhatóak többek között az elasztikus kollagénrostok, melyek a feszes, sima bőrért felelősek. Az évek múltával a rostok száma csökken, bőrünk veszít rugalmasságából – ez az egyik oka a ráncok keletkezésének.

A hámréteg sejtmegújulási folyamatai lelassulnak, így a bőr fokozatosan elvékonyodik. A bőr alsó rétegében található zsírszövet mérete csökken, így a bőr kevesebb folyadékot képes tárolni. A bőrben zajló öregedési folyamatokért bizonyos hormonok felelősek. A növekedési hormonok, és a nemi hormonok kisebb mennyiségben termelődnek, és ez a bőrön is nyomot hagy.

Az öregedési folyamat azonban nem kizárólag belső tényezőktől függ: a környezeti hatások is befolyásolják. Az UV-sugárzás különösen káros ebből a szempontból: serkenti a szabad gyökök termelődését, amelyek a szervezetünkben zajló folyamatokat megzavarják, és többek közt a bőr öregedését gyorsítják. A kiegyensúlyozatlan táplálkozás, az alkoholfogyasztás, és a dohányzás szintén felgyorsítja az öregedést. Az anti-aging kozmetikumok sem képesek meggátolni a bőr öregedését, csupán arról gondoskodhatnak, hogy az idősödés jelei ideiglenesen kevésbé legyenek láthatóak. Tény, hogy a leghatékonyabb módszer a bőr öregedése ellen a krémek helyett az egészséges életmód.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Tippek az otthoni hajfestéshez

A fodrász helyett sokan választják az otthoni hajfestést. Néhány dologra érdemes odafigyelni, hogy megfelelő eredményt …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük