Kezdőlap » Egészséges életmód » A bogyós gyümölcsök pozitív hatással lehetnek az agyműködésre

A bogyós gyümölcsök pozitív hatással lehetnek az agyműködésre

Akár smoothie, sorbet, sütemény formájában fogyasztjuk őket, akár magukban – a bogyós gyümölcsök finom ízük mellett egészségünkre is kedvezően hatnak. A jellegzetes színeiket adó növényi összetevők a szervezetünkben egészségmegőrző tulajdonságúak, és a legújabb kutatások szerint a szürkeállomány sejtjeit is aktivizálják. Egy aktuális tanulmány szerint ugyanis a bogyós gyümölcsök segíthetik az agyműködést.

Amerikai kutatók állatkísérleteket végeztek a bogyós gyümölcsök pozitív hatásával kapcsolatban. Azoknál a patkányoknál, amelyeket 30 napon keresztül eperrel, és és áfonyával tápláltak, az agyban zajló leépülési folyamatok lényegesen lassabbak voltak, mint azoknál a fajtársaiknál, melyek nem kaptak gyümölcsöt. A hatást a kutatók a bogyós gyümölcsökben található növényi anyagoknak tulajdonítják, melyek a színért is felelősek. A kutatók ezenkívül úgy gondolják, az eredmények további vizsgálatokat tesznek szükségessé: elképzelhető, hogy a bogyós gyümölcsökben található anyagok a neurodegeneratív betegségek, például a Parkinson-kór kezelésében is segíthetnek.

A bogyós gyümölcsökben található karotinoidok, és flavonoidokat akkor juttathatjuk ideális arányban a szervezetünkbe, ha többféle gyümölcsöt fogyasztunk. Az egészségünkre gyakorolt kedvező hatásuk ekkor érvényesül a leginkább. Állítsunk össze egy tarka mixet például áfonyából, eperből, ribizliből. Télen a mirelit bogyós gyümölcsök, például az erdei gyümölcskeverékek ideális alternatívát jelentenek. A bogyós gyümölcsök a szív-, és érrendszeri megbetegedések, illetve a daganatos betegségek megelőzésében is segíthetnek.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az avokádó szerepe az egészséges táplálkozásban

Az avokádó az egyik legnagyobb zsírtartalmú gyümölcs: egy közepes méretű avokádó körülbelül 400 kalóriát, és …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük