Kezdőlap » Látnivalók » A Beteszda-fürdőtó és a Szent Anna templom

A Beteszda-fürdőtó és a Szent Anna templom

A templomtértől északra, a Szent István –kaputól ötven méterre található a fehér atyák vezetése alatt álló görög katolikus szeminárium épülete. Ha ennek virágos udvarán áthaladunk, eljutunk a keresztesek által épült Szent Anna templomhoz és a mellette lévő romterülethez. Itta a Bteszda-fürdőtó maradványit és az erre épült templomok romjait tekinthetjük meg.

A fürdőtó neve kétféle -képpen is szerepel a szövegekben: Bezata és Beteszda. A Beteszda arám nyelven „Irgalom házát” jelenti, a Bezata pedig a templomtól északra lévő domb neve, amelyen Jeruzsálem északi negyede épült. A fürdőtó erről a negyedről kapta a nevét: bezatai fürdő. A másik nevet – Irgalom háza – szimbolikusan kell érteni, amelyet a hely a csodával kapcsolatban kapott. Jézus meglátogatta ezt a helyet és meggyógyított egy 38 éve beteg embert.

Az apokrif Jakab-ősevangéliumára támaszkodó hagyomány ezen a helyen tisztelte Szent Joakim és Anna házát, valamint a Boldogságos Szűz születési helyét. A templomot valószínűleg 1008-1020 között rombolták le Hakim kalifa idejében, mert a keresztesek 1099-ben már csak romokat találtak.
Kibontották a medencét, lépcsőt vágtak hozzá, majd kápolnát építettek fölé. Később egy férfi kolostort és Szent Anna templomát építették mellé.

Az ásatások során előkerült a gyógyító fürdő.
A keresztesek felhasználták a romok anyagát és ebből építették a Szent Anna templomot, amelyet a Boldogságos Szűz születési helyének szenteltek.
Jelenlegi állapotában a keresztes korból ránk maradt legszebb szentélyek közé tartozik.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mi Nagy-Britannia legromantikusabb helye? – Tintern-Apátság

Dél-Wales és Anglia határán, közel 200 évvel ezelőtt a kis fényűző kirándulócsónakok rendszeresen kisiklottak a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük