Kezdőlap » Betegségek » A betegség üzenet, avagy a pszichoszomatika szépségei

A betegség üzenet, avagy a pszichoszomatika szépségei

Bár könnyű rábólintanunk az ókori filozófus, Hérakleitosz megállapítására – „A betegség után lesz édes az egészség, a baj után a jó, az éhség után a jóllakottság, az erőfeszítés után a pihenés” –, ám valljuk be, azt azért senki sem szereti, ha beteg, és mások segítségére szorul. Hiszen a betegség a gyengeség jele, és ma olyan világot élünk, amikor nemhogy egyszerűen „illik” erősnek, okosnak, fiatalnak és legfőképp egészségesnek lenni, hanem ezt szinte már „el is várják” tőlünk… Már az átmeneti ideig tartó testi bajok sem népszerűek, a tartós nyavalyákról nem is szólva…

Egy-egy betegség azonban akár hasznos is lehet, a szó többféle értelmében is. Először is napjainkban, amikor mindenki elfoglalt, sietős a dolga – egy-egy nyavalya lelassít, vagy egyenesen meg is állít, időt adva ezzel helyzetünk átgondolására.
Bizonyos vagyok abban, hogy a betegségek legtöbbje valamilyen üzenetet tartogat a számunkra. „Állandóan fáj a fejem?” – nem feltétlenül a különféle, jövő-menő frontok a ludasak ebben. Lehet, hogy valami „nem fér a fejembe”, van valami, amit nem tudok megérteni, felfogni, feldolgozni. Ha hasogat a derekam és fájnak a vállaim, az jelentheti természetesen azt is, hogy túlterhelt vagyok, túl sok időt töltök az íróasztalom, a számítógépem mellett, de utalhat ez a probléma arra is, hogy túl súlyos terhek nyomják a vállam, túl sok haragot, szomorúságot cipelek magammal, magamban, és még sorolhatnánk.

Amikor mi magunk nem nézünk szembe lelki problémáinkkal, akkor a testünk figyelmeztet, és azt kéri, hogy fordítsunk figyelmet a jelekre, és ne menjünk el mellettük szó nélkül.
Törekedjünk hát az egészséges életre – igyunk sok folyadékot, kerüljük a zsíros ételeket, sportoljunk –, hogy a betegségek minél hosszabb ideig elkerüljenek bennünket. És ha „mégis” betegek leszünk, gondolkodjunk el azon, vajon mi az, ami megérett a változásra, a változtatásra – bennünk és körülöttünk.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mi is az a klón és klónozás az élőlényeknél

Ha tápközegben egyetlen sejt sorozatosan osztódik és leánysejteket képez, akkor azonos sejtek képződnek,például ha ugyan …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük