Kezdőlap » Sport » A baseball

A baseball

A baseball mond: „bézból” két csapat által játszott labdajáték. A játék során a fődobó névre hallgató labdadobó egy maroknyi méretű labdát hajít a másik csapat játékosa felé, akinek azt egy fa ütővel kell megütnie. A játék pontozása futásból és a játékterületen található jelzések megérintéséből adódik. A megérintésnek úgy kell történnie hogy az adott játékosnak le kell hajolnia és úgy kell megérintenie a közepes méretű kört. Magát a labdát baseball-labdának hívják. Az amerikai angolban a baseball-t még hardball-nak, is nevezik. A játék egyik variánsa softball, ami nagyjából a baseball szabályait követi, de puhább és nagyobb labdával játsszák (innen az elnevezés, ami magyarul „puha labdát” jelent), illetve a labdát is mindig alulról dobják.

A baseball ötvözi a csapat és az egyéni sportokat. Egy-egy játékos védekezésben nem számíthat társai közvetlen segítségére, egyedül kell megoldania a feladatát miközben a másik csapadból támadnak a labdánál lévő játékosra. Úgy támadnak hogy lögdösik és próbálják a labdát elvenni a másik csapatjátékostól. Ütésnél szintén egyedül kell teljesíteni, senki nem tud érdemben segédkezni, ám vannak helyzetek, mikor egy ütőjátékos például feláldozza magát a csapatért, ilyenkor a csapattárs következő bázisra juttatása a legfőbb cél.

A baseball az amerikai kontinens és Kelet-Ázsia országaiban népszerű. Az Egyesült Államokban a baseballt egyenesen nemzeti sportnak kiáltották ki.

A Major League Baseball meccseinek látogatottsága nagyobb, mint az összes többi sportágé együttesen. Bár Észak-Amerikában a labdajátékok örvendenek a legnagyobb népszerűségnek baseball, kosárlabda és amerikai futball, a baseball népszerűsége olyan magas, hogy a labdajáték kifejezést szinte kizárólag a baseballra használják és labdajáték pályája csakis baseball pálya lehet.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Milyen sípálya Petzen ?

Petzen Ausztriában található Karintia tartományban. Nagyon közel van a szlovén határ. Klagenfurt 40 km-re van, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük