Kezdőlap » túrabakancs » A bakancs, a túrázók elengedhetetlen kelléke

A bakancs, a túrázók elengedhetetlen kelléke

A bakancs a túrázók legfontosabb felszerelése. Akár a túra sikeressége is múlhat egy nem megfelelően megválasztott lábbelin. Éppen ezért, ha valaki gyakran túrázik, akkor nem érdemes a spórolást pont a túrabakancson kezdeni. A minőségi anyagokból összeállított, és strapabíró bakancs ráadásul hosszú távú befektetés, mivel éveken keresztül jó szolgálatot tehet nekünk anélkül, hogy a lábunk látná kárát.

Mire kell figyelnünk, vásárlás előtt? Elsősorban tisztáznunk kell, milyen célra vásároljuk a bakancsot, milyen terepet akarunk bejárni benne. Tudnunk kell, hogy az alacsonyabb fekvésű, nedves, sáros talajra nem használhatjuk ugyanazt a lábbelit, mint egy magashegység köves, sziklás, esetleg hóval fedett talajára. De bármi is a túránk célja, a bakancsnak van egy alaptulajdonsága, amiben 100%-osan helyt kell állnia, ez pedig a vízállóság. Ha a bakancsba beszivárog a víz, kirándulásunk rémálommá válhat. Néhány óra gyaloglás nedves bakancsban elég lehet ahhoz, hogy a lábunk csúnyán elfertőződjön.

A másik fontos dolog a hőszigetelés. Ha havas tájra megyünk kirándulni, akkor egyértelmű, hogy óvni kell a lábainkat és a lábujjainkat a hidegtől, esetleg az elfagyástól. Érdemes lehet egy számmal nagyobb bakancsot választani, hogy ha kell, két vastag zoknival is fel tudjuk venni. Továbbá számolni kell azzal is, hogy idő kell ahhoz, hogy a lábunkhoz alakuljon a bakancs, és ne törje fel azt. Ha olyan helyre megyünk kirándulni, ahol nem kell tartani a beázástól vagy a hidegtől, ellenben nagy a sár és meleg van, érdemesebb jól szellőző, nem zárt bakancsot választani. A nagy melegben a lábunknak fontos a szellőzés, még akkor is, ha emiatt sáros lesz a bakancs belseje. Egyszerűbb azt kitisztítani, mint a sérült lábat gyógyítani.

Harmadik fontos dolog a bakancs talpának a mintázata. Teljesen más talpmintájú bakancsra van szükségünk, ha hegymászásra, vagy erdőjárásra, esetleg lápos terep felderítésére készülünk. A megfelelő felszerelésen múlhat, milyen élményt szerzünk magunknak kirándulásunk alkalmával.

Olcsó és kiváló minőségű túrabakancsot keresel?

Itt megtalálod: Sportfelszerelések.hu

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan válasszunk ki jó túrabakancsot?

Kirándulásra, táborozásra, hosszabb túrákra indulván az ember gyakran megfeledkezik az egyik legfontosabb kellékről, amit szinte …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük