Kezdőlap » Baba-mama » A baba első hónapja

A baba első hónapja

Az egy hónapos baba mozgása még koordinálatlan. Össze-vissza kapálódzásnak tűnik. Az izmai még elég feszesek, a kicsi öklét rendszerint zárva tartja. A hangra és a fényre odafordul, a fejét elfordítja és hason fekve fel is emeli.
A sírás, amit a megszületése utáni első pillanatokban hallat, ez egy akaratlan reflex. Ennek nagy jelentősége van a majdani fejlődésére. Ez az első, és a baba számára ilyen korban az egyetlen kommunikációs lehetőség a körülötte lévő emberekkel. Amikor sír, akkor ölbe veszik, megetetik, kicserélik a pelenkáját. Így egy idő után a baba is megszokja, hogy ezzel a jellel magához invitálhatja a szüleit.

Ezekben az időkben az első aktuális orvosi vizsgálatokon is átesik az újszülött. Mérik a testsúlyát, a hosszát, a fejkörfogatát. Vizsgálják az érzékszervek működését, mint a hallás, látás. A fiú babáknál ilyenkor nézi a rejtett heréjűséget, a kislány babáknál pedig a hüvely nyitottságot vizsgálják.
Még a kórházban megkapják az első oltást. A BCG oltást, amely a tuberkolózistól véd. Pár hét múlva kis göb jelenik meg a szúrás helyén, ezt az orvos fogja ellenőrizni.

Fontos, hogy már az első percektől kezdve beszélgessünk hozzá, amikor foglalkozunk vele. Igyekezzünk egy aránylag szabályos napirendet kialakítani körülötte. Legyen ugyanúgy nappala és éjszakája, mint nekünk. Ha lehetőség van rá, már az első időkben is úgy szoktassuk, hogy legyen egy nappali ágy, és éjszakára olyan ágyban legyen, ami csak alvó ágy. Amikor ébren van, legjobb, ha hason fektetjük őt.
Bármilyen szokatlan dolgot észlelünk akár a viselkedésében, akár a fejlődésében, haladéktalanul kérjük ki a gyermekorvos, vagy a védőnő tanácsát.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Milyen környezet a legjobb a gyereknevelésre?

A gyerekneveléshez nem feltétlenül kell lakóhelyet váltanunk, de a lakás, nem biztos, hogy elegendő teret …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük