Kezdőlap » Egészséges életmód » A B2-vitamin szerepe a táplálkozásban

A B2-vitamin szerepe a táplálkozásban

A B2-vitamin (riboflavin) a természetben a növények sárgás színezőanyagaként fordul elő, ezenkívül rendkívül kis méretű élőlényekben (mikroorganizmusokban) található meg – például az élesztőgombákban. Az emberek, és az állatok a B2-vitamint a vékonybélben fel tudják venni, és a szervezet számára hasznos kötésekké alakítani. A B2-vitamin ezért állati eredetű élelmiszerekben is megtalálható.

A szervezetnek szüksége van a B2-vitaminra ahhoz, hogy a fehérjéket, zsírokat és szénhidrátokat energiává alakítsa. A vitamin ezenkívül a B6-vitamin, és a niacin funkcióit is segíti. A tej, tejtermékek, húsok és halak fontos szerepet játszanak a megfelelő mennyiségű B2-vitamin bevitelében. A riboflavin ugyan hőálló, azonban fényre érzékeny: a tejtermékek tárolásánál például ezt a tulajdonságát figyelembe kell vennünk.

A felnőttek B2-vitaminszükséglete naponta körülbelül 1,2-1,5 milligramm. A pontos mennyiség függ az életkortól, a nemtől, az anyagcsere folyamataitól és a testsúlytól. A 13-15 év közötti fiatalok szükséglete magasabb: körülbelül 1,6 mg. A várandósság, és a szoptatás időszakában, illetve súlyos betegségek alatt, és az operációk után nő a B2-vitaminszükséglet. Stresszhelyzetben is fontos szerepet játszik a megfelelő riboflavinbevitel.

A szervezet B2-vitaminraktáraiban mindössze 2-4 hétre elegendő mennyiséget képes tárolni, ezért fontos, hogy étrendünk a megfelelő mennyiségben tartalmazza. A felesleges mennyiség nem okoz túladagolást, a veséken keresztül kiválasztódik.

A B2-vitaminszükséglet fedezésére kitűnően alkalmasak a tejtermékek, a máj, húsok és halak. Az állati eredetű forrásokból a szervezet könnyebben fel tudja venni a vitamint. Növényi eredetű forrásai például a kelkáposzta, a borsó, brokkoli, és a gabonából készült termékek.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Így előzd meg a rákot!

Sokat tehetünk azért, hogy csökkentsük az esélyét a rák kialakulásának. Néhány egyszerű változtatás szó szerint …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük