Kezdőlap » Egészséges életmód » A B1-vitamin funkciói a szervezetben

A B1-vitamin funkciói a szervezetben

A B1-vitamin (tiamin) a B-vitamincsalád egyik tagja, mely növényi, és állati eredetű élelmiszerekben egyaránt előfordul. Fontos, hogy rendszeresen, megfelelő mennyiségben felvegyük a táplálkozásunkkal, mivel a szervezetünk csak csekély mennyiségben képes tárolni. B1-vitamint tartalmaz például a disznóhús, és a teljes kiőrlésű gabonák. A B1-vitamin fontos szerepet játszik a cukor-, és a zsíranyagcserében, illetve bizonyos enzimek működésében.

Európában a B1-vitaminhiányos táplálkozás ritka. Azonban rendszeres, nagy mennyiségű alkoholfogyasztás esetén előfordulhat, hogy a vízoldékony vitamin nem szívódik fel megfelelően. A B1-vitaminhiányos megbetegedés “beriberi” néven ismert. A betegséget először akkor figyelték meg, amikor a rizs feldolgozása megváltozott: a vitamindús héjat a fogyasztás előtt a gyártók eltávolították. Japánban, és a kelet-ázsiai régióban, ahol a rizsfogyasztás képezi a táplálkozás egyik alapját, amíg a kialakulás okára rá nem jöttek, a beriberi gyakori betegségnek számított.

Közép-Európában a beriberi ritkábban, de szintén előfordult: kialakulásának oka az volt, hogy a liszt őrlése előtt a vitamindús héjat eltávolították, és az emberek a kenyér fogyasztásával nem jutottak elegendő mennyiségű vitaminhoz. A fejlődő országokban a beriberi ma is elterjedt betegségnek számít.

Az egyoldalú táplálkozás, illetve az, ha teljesen kizárjuk étrendünkből a gabonaszármazékokat, szintén B1-vitaminhiányhoz vezethet. Azok az emberek, akiknek B-vitaminszükségletük magasabb (sportolók, nehéz fizikai munkát végzők, várandós és szoptató nők) orvossal történő egyeztetés után ajánlott, hogy tudatosan törekedjenek a napi vitaminbevitel növelésére, akár étrendkiegészítő tabletták segítségével.
A vitamin túladagolása nem lehetséges, mivel a felesleges mennyiség a vesékben kiválasztódik.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az avokádó szerepe az egészséges táplálkozásban

Az avokádó az egyik legnagyobb zsírtartalmú gyümölcs: egy közepes méretű avokádó körülbelül 400 kalóriát, és …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük