Kezdőlap » Betegségek » A 2-es típusú cukorbetegség és a sport

A 2-es típusú cukorbetegség és a sport

A rendszeres testmozgás, sportolás hatásos a kettes típusú diabétesz megelőzésében. A mozgásszegény életmód, a nem megfelelő környezet és az egészségtelen táplálkozás azonban rizikófaktornak számítanak. A sport nemcsak a megelőzésben játszik fontos szerepet, hanem a betegség terápiájában is : a megfelelő táplálkozás, és az esetleges gyógyszeres kezelés mellett a kettes típusú cukorbetegség kezelésének egyik alapeleme.
Már a betegség kezdeténél is meghatározó szerepe van a testmozgásnak: hozzájárul, hogy a cukorbetegnek akár évekig nincs szüksége a gyógyszeres kezelésre. A hasnyálmirigy inzulintermelése a betegség kezdeti szakaszában még megfelelő, csak a sejtek inzulinérzékenysége csökken. A sejtek emiatt kisebb mennyiségű cukrot vesznek fel, és a vércukorszint emelkedik.
A rendszeres fizikai aktivitás azonban a sejtek inzulinérzékenységének tartós növekedéséhez vezethet. Ezáltal a vércukorszint természetes úton csökken. Tudományos kutatások kimutatták, hogy a rendszeres, hosszabb időtartamú edzés a gyógyszerekhez hasonló hatást fejt ki a vércukorszintre.
A 2-es típusú cukorbetegeknél ezenkívül az érelmeszesedés kockázata is magasabb, ezáltal a szívinfarktus és szélütés veszélye nagyobb. Ebben is segíthet a sport: aki rendszeresen edzi az izmait, hozzájárul a vérnyomás csökkentéséhez, a koleszterinszint normalizálásához, és a túlsúly leadásához – ezáltal az érelmeszesedés rizikója is kisebb. A sport tehát a cukorbetegségnek ennél a típusánál sem kerülendő, hanem egyenesen ajánlott.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Bőrbetegségek és a vércsoport összefüggése

Sajnos nagyon kevés az információnk a bőrbetegségek és a vércsoportok közötti összefüggésekről! Viszont azt tudjuk,hogy …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük