Kezdőlap » Betegségek » 1-es típusú cukorbetegség és sport: hogyan kerüljük el a vércukorszint ingadozását?

1-es típusú cukorbetegség és sport: hogyan kerüljük el a vércukorszint ingadozását?

1-es típusú cukorbetegeknél előfordulhat a vércukorszint esése (hipoglikémia), ami akár súlyos következményekhez vezethet. A hipoglikémiát el tudjuk kerülni, ha kisebb mennyiségű inzulint injekciózunk a szervezetbe, több szénhidrátot fogyasztunk, illetve a kettő kombinációjával.
A diabétesz és a sport kombinációjára nincs általános recept – mindenkinek magának kell megtalálnia a neki megfelelő sportágat és a testmozgás mennyiségét, intenzitását. Érdemes orvosi segítséget, tanácsadást is igénybe venni, hogy felelősségteljes döntést hozhassunk. Az inzulinbevitellel kapcsolatban is érdemes kikérni az orvos tanácsát: így helyesen be tudjuk állítani a sporttevékenység előtti inzulinmennyiséget, és jóval kisebb az alacsony vércukorszint kialakulásának esélye. Ezenkívül van néhány általános alapelv, ami az 1-es típusú cukorbetegség és a sport kapcsolatára érvényes:
Aki egy óránál rövidebb sporttevékenységet végez, a vércukorszint csökkenését akár a szénhidrátfogyasztás növelésével is ellensúlyozhatja. A szénhidrát mennyisége a terhelés intenzitásától és a mozgásformától függ. Kiindulási pont lehet a következő szabály: 30 perc mozgás esetén egy-két kenyéregységgel (egy kenyéregység – BE- kb. 12 gramm szénhidrát) fogyasszunk többet. Egy kenyéregységnek felel meg például egy fél banán, egy darab kiwi vagy egy pohár tej. Hosszabb ideig tartó megterhelés esetén az inzulinadagot is emelni kell, a megterheléstől függően 30-50%-kal.
A testmozgás után az izmok és a máj a vérben lévő glükózzal töltik fel a cukorraktáraikat. Ez azzal a következménnyel jár a cukorbetegek számára, hogy akár a sporttevékenység után 48 órával is jelentkezhet a vércukorszint esése. Az edzés után ezért mérjük rendszeres időközönként a vércukorszintet, és ennek megfelelően adagoljuk az inzulint.
Ha az alacsony vérnyomás tünetei jelentkeznek, azonnal hagyjuk abba a testmozgást!
Kerüljük a kockázatokkal járó sportokat, például a merülés, vadvízi evezés, sárkányrepülés, sziklamászás. Ezeknél a sportoknál a vércukorszint esésének tünetei súlyos balesetekhez vezethetnek.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan viseljük el a nehéz napokat?

Minden nőnél másként jelentkeznek a tünetek. Valójában egészségünk egyik alap eleme, mégis a velejáró hatások …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük