Kezdőlap » Karácsony » Mivel díszítsük a mézeskalácsot?

Mivel díszítsük a mézeskalácsot?

Mézeskalácsot karácsony környékén szinte minden családban készítenek, de a leggyakrabban nem túl változatos díszítéssel, pedig sokkal többféle dolgot ki lehet próbálni, nemcsak a cukros tojáshabot. A tojáshabot például próbálhatjuk színezni is. Ehhez bolti ételszínező cseppeket használjunk, de csak akkor adjuk a tojáshoz, ha már legalább félig felvertük. Ha sokféle színt szeretnénk használni, akkor osszuk el a tervezett tojásmennyiséget a színek közt. Nem érdemes egy-egy színből túlságosan nagy adagot kikeverni. A felületek lekenésére használhatunk olvasztott csokoládét is, akár többféle színűt. Így létrehozhatunk sötétbarna, világosbarna és fehér csokis kalácsokat. Tojáshabbal még ezután is díszíthetjük a tetejét. Játékos hatást lehet létrehozni, ha különféle cukorkákkal, gumicukorral, M&M-szel, ...
ginger-bread-house-62.jpg

Mézeskalácsot karácsony környékén szinte minden családban készítenek, de a leggyakrabban nem túl változatos díszítéssel, pedig sokkal többféle dolgot ki lehet próbálni, nemcsak a cukros tojáshabot.
A tojáshabot például próbálhatjuk színezni is. Ehhez bolti ételszínező cseppeket használjunk, de csak akkor adjuk a tojáshoz, ha már legalább félig felvertük. Ha sokféle színt szeretnénk használni, akkor osszuk el a tervezett tojásmennyiséget a színek közt. Nem érdemes egy-egy színből túlságosan nagy adagot kikeverni.
A felületek lekenésére használhatunk olvasztott csokoládét is, akár többféle színűt. Így létrehozhatunk sötétbarna, világosbarna és fehér csokis kalácsokat. Tojáshabbal még ezután is díszíthetjük a tetejét.
Játékos hatást lehet létrehozni, ha különféle cukorkákkal, gumicukorral, M&M-szel, kicsi pralinékkal díszítjük a kész darabokat. Ezekből formákat is kirakhatunk, például „sárga köves utat”, ha csakis sárga M&M-eket használunk, vagy piros tetőcserepeket hasonló módon.
Ha a mézeskalácsot kifejezetten dísznek akarjuk használni, akkor fűzhetünk bele szép színű szalagokat. Ehhez vagy még sütés előtt kell megfelelő méretű lyukakat vágni a tésztába (ügyeljünk, hogy sütés közben megdagad, tehát elég nagyra kell tervezni a lyukat), vagy pedig sütés után lyukasszuk ki, amikor még puha. A szalag befűzésével várjuk meg, amíg teljesen kihűl, és esetleg egy kicsit meg is keményedik. Nem kell csak az akasztós lyukra gondolni ilyenkor, hanem díszítésként is használhatjuk a tésztán körbevezetett vagy más módon befűzött szalagot.
Magát a tésztát is színezhetjük, ha sok kakaót használunk, akkor sötétbarna mézeskalács készül. Ezen különösen jól mutat az ehető aranypor (pl. a Deli Garage oldalán is kapható Esslack nevű), rendkívül elegáns hatást kelt, és akár gyönyörű dobozokat is készíthetünk az így megszínezett mézeskalácsból.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

xmas15.jpg

Hogyan béküljünk ki szeretteinkkel karácsonykor?

Karácsony az év legmeghittebb, legszebb ünnepe. Ilyenkor, aki csak teheti családjával, barátaival tölti az ünnepeket. ...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.