Kezdőlap » Egészséges életmód » Milyen jótékony hatásai vannak az egresnek?

Milyen jótékony hatásai vannak az egresnek?

A ribiszkefélék családjába tartozó egrest már a középkorban is termesztették, és elsősorban gyógynövényként használták. Több mint 5000 fajtáját ismerik a világon. Az egres szó a latin agrestisből származik, és mezeit, vadat jelent. A hivatalosan használt köszméte név szláv eredetű. Kevés gyümölcs elnevezése ennyire változatos: köszméte, pöszméte, piszke, püszke, büszke.Az egres több hatóanyagtartalma érett állapotában bontakozik ki igazán. Vitaminokban gazdag, megtalálható benne az A-, C-,és D-vitamin. A-vitamin tartalma a nyálkahártyát és a sejteket védi a károsodástól, és ez a hatás akkor érvényesül a legerőteljesebben, ha a többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdag héjával együtt fogyasztjuk el. Ásványi anyagai közül a legfontosabbak: a kálium a ...
egres.jpg

A ribiszkefélék családjába tartozó egrest már a középkorban is termesztették, és elsősorban gyógynövényként használták. Több mint 5000 fajtáját ismerik a világon. Az egres szó a latin agrestisből származik, és mezeit, vadat jelent. A hivatalosan használt köszméte név szláv eredetű. Kevés gyümölcs elnevezése ennyire változatos: köszméte, pöszméte, piszke, püszke, büszke.

Az egres több hatóanyagtartalma érett állapotában bontakozik ki igazán. Vitaminokban gazdag, megtalálható benne az A-, C-,és D-vitamin. A-vitamin tartalma a nyálkahártyát és a sejteket védi a károsodástól, és ez a hatás akkor érvényesül a legerőteljesebben, ha a többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdag héjával együtt fogyasztjuk el.
Ásványi anyagai közül a legfontosabbak: a kálium a kalcium, a foszfor. Értékes hatóanyaga a niacin, másképpen a B3 –vitamin. A vízhajtó és szívizom-működést javító kálium a C-vitaminnal együtt az egész anyagcserét, sejtműködést és immunrendszert támogatja. A nyomelemek közül a legnagyobb mennyiségben szilíciumot tartalmaz, amely erősíti a kötőszöveteket, a körmöt és a hajat, valamint az érrendszert is.

Rostforrásként étrendünk fontos kiegészítője lehet. Rostjai közül legjelentősebb a pektin. Kutatások szerint pektintartalma azonos az almáéval. A pektin kedvezően befolyásolja a koleszterinszintet, továbbá a bélbe jutva, az ott jelenlévő baktériumok hatására jótékony védőréteget képez a nyálkahártyán, így salakképző anyagok jutnak a bélbe.
A gyümölcs nagyobb mennyiségben való fogyasztása azonban hasmenést okozhat.
Természetgyógyászok lázzal, gyulladással együtt járó betegségek esetén különösen ajánlják a nyugtató, hűsítő hatású egresszörpöt.
Rendszerint félérett állapotban szüretelik, bár ilyenkor az íze fanyar, viszont kitűnő mártás, kompót, dzsem és gyümölcslé készíthető belőle. Friss fogyasztásra a teljesen érett termés a legjobb, ilyenkor kellemesen savas, zamatos, áttetsző gyümölcsöt ehetünk.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

máz3.jpg

Miért együnk sok mézet?

Apró méhek millió dolgoznak azért egész nyáron, hogy nekünk télen is legyen egy olyan csodaszerünk, ...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.