Kezdőlap » Látnivalók » Milyen állatokkal találkozhatunk homokos tengerparton?

Milyen állatokkal találkozhatunk homokos tengerparton?

Sokak számára a homokos tengerpartok kihaltnak tűnik - leszámítva persze fürdőzőket, kagylógyűjtögetőket, szörfösöket, és a vijjogó sirályokat. Ez persze csalóka, mivel a felszín alatt, a homokan valósággal nyüzsögnek az állatok. Apálykor látható több száz nyílás, apró homok dombok is mind egy állatra utalhat. Kisebb lyukak lovasrákok üregeit jelezhetik. A nagyobbakat kagylók csinálják. Ceruzavékonyságú , kitüremkedő járatok gyűrűsférgek művei.A pénzsünök, a hosszú tüskéjű , mélytengeri sünök rokonai V alakú nyomot hagynak maguk után. Szalag szerű mintázatok szívkagylókról vagy tengeri csillagról árulkodhatnak. A homok védelmet nyújt ezeknek az állatoknak. A felső partszakasz vidékein rakja le a kicsinyeit a visszavonuló víz. hínárt, kürtőcsigák ...
15.jpg

Sokak számára a homokos tengerpartok kihaltnak tűnik – leszámítva persze fürdőzőket, kagylógyűjtögetőket, szörfösöket, és a vijjogó sirályokat. Ez persze csalóka, mivel a felszín alatt, a homokan valósággal nyüzsögnek az állatok. Apálykor látható több száz nyílás, apró homok dombok is mind egy állatra utalhat. Kisebb lyukak lovasrákok üregeit jelezhetik. A nagyobbakat kagylók csinálják. Ceruzavékonyságú , kitüremkedő járatok gyűrűsférgek művei.

A pénzsünök, a hosszú tüskéjű , mélytengeri sünök rokonai V alakú nyomot hagynak maguk után. Szalag szerű mintázatok szívkagylókról vagy tengeri csillagról árulkodhatnak. A homok védelmet nyújt ezeknek az állatoknak. A felső partszakasz vidékein rakja le a kicsinyeit a visszavonuló víz. hínárt, kürtőcsigák papírvékonyságú petetokjainak sokaságát. Sirályok , szöcskerákok táplálkozik a tenger által szállította eleségből. A nyári nap elviselhetetlenül forró, kiszárítja a homok felszínét, és olyan melegre hevíti, hogy megégetheti a talpunkat. Párcentivel lejjebb hűvösebb és nyirkos.

Ezért van, hogy a legtöbb állat belefúrja magát. Ebben a rétegben mikroszkopikus nagyságú élőlények hemzsegnek. Például egysejtűek, zsinórférgek, parányi rákfélék. Kicsit nagyobb élőlény a lovasrák is megtalálható itt. Homokszínű állatok, lekuporodva, mozdulatlanná merevednek, ezért is olyan nehéz észrevenni őket. Többnyire mély üregekben vannak, és éjszaka táplálkoznak. A tengerpartok jellegzetes élőlényei még az apró lepkekagyló, szűrögetőrák, fésűs féreg, óriástalpú köldökcsiga, pénzkagyló, bársonyrák, tengeri uborkák és a pénzsünök. Ezért ha tengerparton járunk érdemes alaposabban körülnézni hátha összefutunk valamelyik itt felsorolt élőlény egyikével.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

20111017allatvila2.jpg

Milyen madarak vonulnak ősszel?

Már kisiskolásként megtanuljuk, hogy bizonyos madarak nyár végével, az ősz beköszöntével elvonulnak, vagyis máshol töltik ...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.