Kezdőlap » Családi élet » Mikor válasszuk le a szoptatós nyulakat?

Mikor válasszuk le a szoptatós nyulakat?

A választás időpontját sok tényező befolyásolja. Figyelembe kell azonban vennünk a biológiai lehetőségeket és határokat. A hazai gyakorlatban is eléggé eltérő vélemények alakultak ki a választás időpontját illetően. Leggyakrabban 40-42 napos korban választanak, de sokan ennél korábban, mások jóval későbbi időpontot javasolnak. Nagy hibát nem követhetünk el, ha akkor választjuk el a kicsinyeket az anyjuktól, amikor már önállóan képesek táplálkozni (eszik a takarmányt) és vizet fogyasztani. Közvetlenül választás után nagy az elhullási veszély. Ilyenkor a legfogékonyabb a fertőzések iránt.A választás önmagában is nagy megrázkódtatás, majd az első vedlés (szőrváltás) is 5-8 hetes koruk közé esik, ami a veszélyt tovább növeli. ...

A választás időpontját sok tényező befolyásolja. Figyelembe kell azonban vennünk a biológiai lehetőségeket és határokat. A hazai gyakorlatban is eléggé eltérő vélemények alakultak ki a választás időpontját illetően. Leggyakrabban 40-42 napos korban választanak, de sokan ennél korábban, mások jóval későbbi időpontot javasolnak. Nagy hibát nem követhetünk el, ha akkor választjuk el a kicsinyeket az anyjuktól, amikor már önállóan képesek táplálkozni (eszik a takarmányt) és vizet fogyasztani. Közvetlenül választás után nagy az elhullási veszély. Ilyenkor a legfogékonyabb a fertőzések iránt.

A választás önmagában is nagy megrázkódtatás, majd az első vedlés (szőrváltás) is 5-8 hetes koruk közé esik, ami a veszélyt tovább növeli. A választás időpontjának meghatározásában helyes a laktációs görbe alakjából kiindulni. Az anyanyúl tejtermelése 15-21. napon éri el a maximumát, ezt követően csökken, és a 42. napon már alig lehet tejeléssel számolni. Ezért a 21. nap előtt nem célszerű a választással foglalkozni.
A korai választás csecsbimbógyulladást válthat ki, és a kisnyúlnak is szüksége van még az anyatejre. A vágásra nevelendő szopós nyulakat 30-35 napos korban leválaszthatjuk, ekkor már napok óta szilárd takarmányokat fogyasztanak, így a tej elmaradásával járó megrázkódtatás könnyebben elviselik. Továbbtenyésztésre szánt fiókák leválasztásával célszerű a 40-42. napot megvárni.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Milyen babonák léteznek?

Tegye fel a kezét, aki babonás! Biztos vannak egy páran. Számukra ez a gyűjtemény nem ...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.