Kezdőlap » Családi élet » Mikor válasszuk le a szoptatós nyulakat?

Mikor válasszuk le a szoptatós nyulakat?

A választás időpontját sok tényező befolyásolja. Figyelembe kell azonban vennünk a biológiai lehetőségeket és határokat. A hazai gyakorlatban is eléggé eltérő vélemények alakultak ki a választás időpontját illetően. Leggyakrabban 40-42 napos korban választanak, de sokan ennél korábban, mások jóval későbbi időpontot javasolnak. Nagy hibát nem követhetünk el, ha akkor választjuk el a kicsinyeket az anyjuktól, amikor már önállóan képesek táplálkozni (eszik a takarmányt) és vizet fogyasztani. Közvetlenül választás után nagy az elhullási veszély. Ilyenkor a legfogékonyabb a fertőzések iránt.A választás önmagában is nagy megrázkódtatás, majd az első vedlés (szőrváltás) is 5-8 hetes koruk közé esik, ami a veszélyt tovább növeli. ...
kisnyulak2.jpg

A választás időpontját sok tényező befolyásolja. Figyelembe kell azonban vennünk a biológiai lehetőségeket és határokat. A hazai gyakorlatban is eléggé eltérő vélemények alakultak ki a választás időpontját illetően. Leggyakrabban 40-42 napos korban választanak, de sokan ennél korábban, mások jóval későbbi időpontot javasolnak. Nagy hibát nem követhetünk el, ha akkor választjuk el a kicsinyeket az anyjuktól, amikor már önállóan képesek táplálkozni (eszik a takarmányt) és vizet fogyasztani. Közvetlenül választás után nagy az elhullási veszély. Ilyenkor a legfogékonyabb a fertőzések iránt.

A választás önmagában is nagy megrázkódtatás, majd az első vedlés (szőrváltás) is 5-8 hetes koruk közé esik, ami a veszélyt tovább növeli. A választás időpontjának meghatározásában helyes a laktációs görbe alakjából kiindulni. Az anyanyúl tejtermelése 15-21. napon éri el a maximumát, ezt követően csökken, és a 42. napon már alig lehet tejeléssel számolni. Ezért a 21. nap előtt nem célszerű a választással foglalkozni.
A korai választás csecsbimbógyulladást válthat ki, és a kisnyúlnak is szüksége van még az anyatejre. A vágásra nevelendő szopós nyulakat 30-35 napos korban leválaszthatjuk, ekkor már napok óta szilárd takarmányokat fogyasztanak, így a tej elmaradásával járó megrázkódtatás könnyebben elviselik. Továbbtenyésztésre szánt fiókák leválasztásával célszerű a 40-42. napot megvárni.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

P10502892.jpg

Mit tegyünk gyermekünk kinőtt ruháival, megunt játékaival?

Minden családban ahol gyermek van fellelhető olyan ruhadarab, amit kinőtt, de még jó állapotú és ...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.