Kezdőlap » Egészséges életmód » Mik az alapvető problémák a mai fiatalok életmódjában

Mik az alapvető problémák a mai fiatalok életmódjában

Az egyik legsúlyosabb probléma a fiatalok körében a testmozgás hiánya, ami azon túl, hogy elhízást okoz, súlyos deformációkhoz, számos betegség kialakulásához, és a test szabálytalan működéséhez vezethet. Annak oka, hogy a fiatal korosztály nagy része ellenzi a testmozgást, több helyen keresendő. Az egyik, – és talán ez a legfontosabb – a manapság egyre inkább teret hódító úgynevezett „online élet”. Az olyan közösségi portálok, mint például a Facebook vagy a Chat azt az érzést keltik az emberekben, hogy az ott töltött idő és az ez alatt végzett tevékenységek – melyek nem jelentenek többet néhány kattintásnál – vannak olyan értékesek, mint a ...

Az egyik legsúlyosabb probléma a fiatalok körében a testmozgás hiánya, ami azon túl, hogy elhízást okoz, súlyos deformációkhoz, számos betegség kialakulásához, és a test szabálytalan működéséhez vezethet. Annak oka, hogy a fiatal korosztály nagy része ellenzi a testmozgást, több helyen keresendő. Az egyik, – és talán ez a legfontosabb – a manapság egyre inkább teret hódító úgynevezett „online élet”. Az olyan közösségi portálok, mint például a Facebook vagy a Chat azt az érzést keltik az emberekben, hogy az ott töltött idő és az ez alatt végzett tevékenységek – melyek nem jelentenek többet néhány kattintásnál – vannak olyan értékesek, mint a mozgással, sporttal töltött idő, vagy bármilyen szabadidős tevékenység. Napjainkban a lakások, házak több mint 90%-a rendelkezik állandó internet hozzáféréssel, ennek köszönhetően már az egészen kicsi korosztály is résztvevőjévé válik a virtuális életnek. „Az elmúlt tíz évben tizenhatszorosára növekedett azon fiatalok száma, akik naponta interneteznek. A szélesedő kínálat és az újabb platformok használatának eredményeként ma már naponta 4,9 órát töltenek el a különböző képernyők előtt a 15-19 évesek” . A rendszeres internet és tévé használat miatt rövid idő alatt a fiatalok lustává válnak, eltűnik az érdeklődésük a mozgás, sport iránt, ez pedig egyenesen út az egészségtelenné váláshoz.

A testmozgás és sport hiányát olyan okokban lehet még keresni, mint például a téma iránti helytelen hozzáállás. Számos helyen lehet azt tapasztalni, hogy a sportot egyenlőnek tekintik az állandó harccal, a legjobbak közé jutással. Tipikus mondat ilyenkor, hogy „Ha nem vagy első, nem vagy jó”. Ilyen feltételek mellett tulajdonképpen érthető is, hogy a legtöbb fiatal nem akar tagja lenni egyetlen sportszövetkezetnek vagy csapatnak sem.

A helytelen életmód másik sarkalatos oka az egészségtelen táplálkozás. Súlyos problémát jelent a túlzott mennyiségű édesség, valamint a cukros üdítők fogyasztása is, de leginkább a gyorsételek (Fast Food) felelősek azért, hogy a magyarok 70%-a túlsúlyosnak tekinthető manapság.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Miért együnk sok mézet?

Apró méhek millió dolgoznak azért egész nyáron, hogy nekünk télen is legyen egy olyan csodaszerünk, ...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.